Een bewoner van de Prins Hendrikkade in Zaandam heeft bij de raad een verzoek neergelegd voor een draagvlakenquête over de invoering van betaald parkeren. Het gaat dan vooral over het gebied tussen de Zuiddijk en het Kattegat of Skagerak.
In een schrijven aan de gemeenteraad wordt gewezen op het gebrek aan ruimte doordat parkeerplaatsen nu gebruikt worden door mensen die in het centrum werken , uitgaanspubliek en winkelend publiek: vanaf donderdagmiddag tot zondagavond is het volgens de bewoner extra druk. Evenementen op de Burcht zorgen ook voor hoofdbrekens. ´'Bijvoorbeeld tijdens de kermis ga ik -en veel van mijn buren met mij- niet weg met de auto, want je raakt hem nooit meer kwijt. Ik ben dus genoodzaakt twee weken lang mijn plannen aan te passen vanwege parkeerproblemen…)'
Tel daarbij op nog de werkbusjes - 'deze worden in deze straat geparkeerd en de bestuurder stapt vervolgens in een personenauto en rijdt weg' en de overbevolking door kamerverhuur: 'Meerdere personen op één adres, en de ervaring leert dat dit veelal mannen zijn die allemaal een eigen werkbus hebben.' Bewoners met een grotere woonruimte hebben vaak meerdere auto’s: 'Er zijn meerdere adressen in deze wijk waar gebruik wordt gemaakt van drie of vier auto’s.'
'De oplossing tot nu toe is om de bewoners een gratis vergunning te geven voor de burcht. Hoewel dit zeker gewaardeerd wordt, klopt dit natuurlijk niet. Ik kan niet voor mijn huis parkeren, sta op de Burcht, of helemaal aan het einde van de straat, terwijl er iemand die weigert te betalen voor mijn huis staat geparkeerd,' aldus de bewoner. En daar zitten volgens de brief ook medewerkers van de gemeente bij: 'Op een voorlichtingsavond werd dit probleem aangekaart en kreeg als reactie: 'Ja, daar parkeer ik mijn auto ook altijd'.
Mensen van buiten de buurt zorgen daarnaast voor nog andere ergernissen. 'Er wordt eten afgehaald (denk aan bijvoorbeeld MacDonald's), dit wordt in de op de Prins Hendrikkade auto opgegeten en het afval wordt letterlijk buiten de auto uitgezet.' En dan zijn er nog de drugsdealers die hun uitvalsbasis in de straat hebben. 'Betaald parkeren zal bovenstaande issues zeker niet allemaal oplossen, maar ik vertrouw erop dat het zeker ontmoedigend zal werken en een groot gedeelte van de onvrede bij bewoners zal wegnemen,' zo sluit de brief af. Die lift dus na het reces bij de raad op het bordje.