Extra aandacht voor eenzaamheid de komende week

Foto: Pxfuel

Zaanstad besteedt tot 7 oktober tijdens de landelijke week tegen eenzaamheid extra aandacht aan mogelijkheden voor ontmoeting. Eenzaamheid kan leiden tot psychische en zelfs fysieke klachten zoals vermoeidheid en hoofdpijn, waardoor mensen zich gaan terugtrekken en problemen erger kunnen worden. De gemeente wil dat voorkomen.

Het is belangrijk om naar elkaar om te kijken en aan de bel te trekken bij behoefte aan contact. In Zaanstad zijn daar volgens wethouder Songül Mutluer allerlei mogelijkheden voor. ‘Eenzaamheid kent geen leeftijd, afkomst of geslacht, het kan iedereen treffen. Het is belangrijk dat we samen alert zijn op signalen. Een klein gebaar kan een verschil maken in iemands leven: een praatje maken op straat, een telefoontje, even langsgaan, interesse tonen in een ander of aanbieden om te helpen met een klusje,’ zegt zij in een persbericht.

Zaanse coalitie

Door corona is fysiek contact minder vanzelfsprekend geworden en gebeurt er veel digitaal. Digitale ontmoetingen bieden kansen, maar is voor sommige mensen ook nog uitdagend. ‘Het is daarom belangrijk dat inwoners weten waar ze terechtkunnen als ze hulp nodig hebben bij digitale vormen van ontmoeting. Daar gaan we samen met de Zaanse coalitie Eén tegen Eenzaamheid de komende tijd nog meer op inzetten.’

Mogelijkheden

Inwoners die graag met anderen in contact willen komen kunnen op allerlei plekken terecht. Op dinsdagen kunnen ze bijvoorbeeld samen lunchen in de Bullekerk bij de ‘Uitsmijterij’, op vrijdagen sjoelen in Parkzicht in Zaandijk, er zijn koffieochtenden en in de JongerenHub in Saendelft kunnen jongeren samen muziek maken en andere activiteiten doen. Inwoners die liever telefonisch een praatje maken kunnen bijvoorbeeld terecht bij de Luisterlijn (075 616 2000).

Aanmelden digitale bijeenkomst

De Zaanse coalitie Eén tegen eenzaamheid is in 2019 gestart en iedereen die iets organiseert tegen eenzaamheid of plannen heeft dat te gaan doen kan zich erbij  aansluiten. Woensdag wordt tussen 09:00 en 10:30 uur de week tegen eenzaamheid afgetrapt tijdens een digitale bijeenkomst. Geïnteresseerden zijn welkom en kunnen zich  nog tot morgen 17:00 uur aanmelden. Dat kan hier. Na het invullen van het formulier  ontvangt u dan de link en instructies om deel te nemen aan de bijeenkomst.

 

Reacties

Cookieinstellingen