Vraag van de maand: Uniforme kwaliteit van de sociale wijkteams een voorwaarde?

Foto: Pixabay

Elke maand geven de fracties in de gemeenteraad van Zaanstad een reactie op een stelling over uiteenlopende onderwerpen. Die zetten wij, in elk geval tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart, ook op de site.

Ditmaal gaat het over de sociale wijkteams, die het eerste aanspreekpunt voor de burger met een hulpvraag zijn geworden. Die teams komen nog te weinig toe aan wijkgericht werken toe, onder meer door de grote nadruk op en de zwaarte van de individuele caseload en het ontbreken van een helder gedefinieerde opdracht, aldus een recente conclusie over hun rol in de buurthuizen waar ze gevestigd zijn.

Elke maand reageren de politieke partijen van Zaanstad op een stelling. Hieronder de reacties op de stelling: ‘Elke inwoner van Zaanstad moet gelijke kwaliteit kunnen verwachten van een sociaal wijkteam, dit mag niet afhankelijk zijn van de wijk waar je woont.’
Zaanstad voor Iedereen/ZOG: Goede verwijzing belangrijk Uiteraard zou elk wijkteam voldoende kennis in huis moeten hebben om iedere vraag juist te beantwoorden of te verwijzen naar de juiste persoon. Mensen mogen zeker niet van het kastje naar de muur worden gestuurd. Bewoners komen niet voor niets naar het sociale wijkteam.
DZ: Hulpvragen verschillen per wijk Eens, maar de samenstelling en expertise van de teams is afhankelijk van de structuur van de wijk en de soort hulpvragen. Sociale wijkteams huisvesten daarom verschillende professionals en generalisten en zo kunnen grote verschillen bestaan tussen de wijkteams. Een goede overlegstructuur en het delen van kennis tussen de sociale wijkteams onderling is een pré voor een juiste én goede kwaliteit van de zorg.
Rosa: Veel bij elkaar in de keuken kijken En zo is dat! Laat de sociale wijkteams vooral veel bij elkaar in de keuken kijken en samen optrekken om overal in Zaanstad de hoogste kwaliteit te bieden. Rosa kijkt graag en kritisch mee.
VVD: Meetlat met standaardoplos-singen werkt niet Kwaliteit is een subjectief begrip. Elke inwoner die een sociaal wijkteam benadert, heeft een unieke vraag met unieke omstandigheden die op zichzelf beoordeeld moet worden. En niet langs een meetlat met standaard oplossingen die voor elk wijkteam geldt. Voor de VVD is maatwerk belangrijk.
PvdA: Maatwerk blijft mensenwerk Elke bewoner moet goede zorg en ondersteuning krijgen van een wijkteam. Kwaliteit en maatwerk staan voorop. Niet elke ondersteuning zal hetzelfde zijn. Het blijft mensenwerk. Als een bewoner niet tevreden is over een wijkteam, moet er voldoende ruimte zijn om dat bij het wijkteam of de gemeente te melden. Na beoordeling van de melding kan worden opgetreden. Iedere bewoner heeft immers recht op kwalitatieve zorg!
GroenLinks: Elke wijk is anders De wijken van Zaanstad zijn niet identiek evenmin als de bewoners. Verschillen daarin zullen blijven bestaan. Maar de kwaliteit van de sociale wijkteams moet wel gelijkwaardig zijn. Daar is nog wel een verbeterslag in te maken evenals in meer uniformiteit in bereikbaarheid. Gelukkig dat dit ook erkend wordt en dat er gewerkt wordt aan verbetering van deze punten.
ZIP: Kwaliteit moet gelijkwaardig zijn Daar zijn wij het helemaal mee eens, in elke wijk moet de kwaliteit van een sociaal wijkteam gelijk zijn. Wel kunnen per wijk de verwachtingen van de bewoners uit die wijk verschillen maar dat mag helemaal niets afdoen aan de gelijkwaardige kwaliteit van de sociale wijkteams
D66: Maatwerk boven uniformiteit Eens met de stelling dat er gelijke kwaliteit verwacht kan worden. Maar dat betekent niet dat elk sociaal wijkteam precies hetzelfde moet werken. Uitgangsprincipe is maatwerk. En dat kan verschillen geven, want elke wijk is anders en elke situatie is anders.
SP: Werkdruk wijkteams moet omlaag Onze inwoners hebben in welke wijk of dorp ze ook wonen, recht op goede hulp en ondersteuning van het sociale wijkteam (swt). Dat de swt’s meer gaan samenwerken is een goede zaak. Belangrijker is dat de onzekerheid door aanbestedingen met langjarige contracten wordt verminderd. De werkdruk (caseload) bij swt’s moet omlaag en er moet worden geïnvesteerd in écht jongerenwerk.
CDA: Helemaal mee eens!
POV: We kopen in op goede kwaliteit De stelling van deze week beantwoordt zichzelf. Natuurlijk is dit zo. Dit is wat inwoners van Zaanstad van een wijkteam kunnen verwachten, daar kopen we op in. Hoezo is de wijk waar je woont afhankelijk van de geleverde kwaliteit en/of inzet van een wijkteam? Mocht blijken dat er verschillen zijn in kwaliteit, dan moet de raad onmiddellijk ingrijpen en de wethouder naar huis sturen.
ChristenUnie: Kwetsbare burger verdient goede zorg Alle inwoners van Zaanstad mogen kwaliteit verwachten van hun sociaal wijkteam. De stap om hulp te vragen is soms best groot: als mensen die stap gezet hebben, moeten ze goed geholpen worden. Het is belangrijk dat ook in de toekomst alle sociaal wijkteams goede kwaliteit van zorg kunnen leveren en mensen ondersteunen op de manier die echt helpt.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen