Er komt een meldingsplicht voor verhuurders via Airbnb en Wimdu

Foto: Airbnb

Er komt een meldingsplicht voor inwoners van Zaanstad die (delen van) hun huis tijdelijk via Airbnb of Wimdu verhuren en zij moeten bovendien een nachtregister gaan bijhouden.

De gemeente gaat zo een start maken met de regulering van en de handhaving op particuliere verhuur. Daarnaast wil Zaanstad maatregelen gaan toepassen zoals het instellen van plafonds voor het aantal te verhuren kamers, het aantal huurders en het aantal nachten dat er in een jaar logiesruimte verhuurd mag worden. Ook wil de gemeente nagaan hoe bij particuliere verhuur toeristenbelasting kan worden geheven.

PvdA is blij

De maatregelen komen na vragen van de PvdA. Fractievoorzitter Songül Mutluer is blij dat er maatregelen worden getroffen om de neveneffecten van particuliere verhuur – zoals overlast, een stijging van de woningprijzen, beperking van de doorstroming op de woningmarkt en het ontstaan van illegale hotels – tegen te gaan.

De gemeente wil bovendien als onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam in gesprek met Airbnb. Die overkoepelende organisatie heeft een onderzoeksbureau al opdracht gegeven om het aanbod en de verhuur van het verhuurplatform te analyseren.

Mutluer: ‘Na het stellen van de vragen kregen we meerdere emails en telefoontjes van burgers die zelf overlast ondervonden van particuliere verhuur of zich zorgen maakten over de onttrekking van woningen aan de woningmarkt. De wachtlijsten zijn hoog in Zaanstad.’

Veertien klachten dit jaar

Bij de gemeente zijn dit jaar veertien meldingen van overlast door particuliere vakantieverhuur binnengekomen. De afdeling Handhaving kan op dit moment – vanwege het ontbreken van regelgeving – echter alleen de betreffende huurders aanspreken op hun gedrag, maar verder geen maatregelen nemen om incidenten in de toekomst te voorkomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen