Lokale PvdA bezorgd over ‘Amsterdamse toestanden’ met vakantieverhuur via Airbnb

Foto: Airbnb

De lokale PvdA maakt zich zorgen over de groei van Airbnb. In Zaanstad worden al meer dan 300 woningen al dan niet gedeeltelijk verhuurd aan toeristen, zegt fractievoorzitter Songul Mutluer in schriftelijke vragen aan het college.

Ze ziet kennelijk met lede ogen aan dat verhuur via Airbnb ‘verworden is tot een lucratieve business voor Airbnb zelf en voor de betreffende woningeigenaren’ en dat de idealistische basis om leegstaande kamers tegen betaling ter beschikking te stellen aan betalende gasten, die zich zo zouden kunnen onderdompelen in het dagelijkse leven in de bezochte omgeving, ten prooi gevallen is aan verregaande commercialisering.

Negatieve effecten

Onderzoeken naar de effecten van het verhuurplatform op de woningmarkt wijzen naast overlast en onveilige situaties op een stijging van de huizenprijzen. ‘Dit is vooral nadelig voor starters op de woningmarkt, voor degenen die hun woning verkopen om in Zaanstad door te stromen naar een grotere woning en voor degenen die overlast ondervinden van verhuur via Airbnb,’ constateert Mutluer. Verder loopt Zaanstad mogelijk ook toeristenbelasting mis, als die over boekingen via Airbnb niet wordt geïnd.

In navolging van Amsterdam hebben inmiddels ook Den Haag, Rotterdam, Haarlem, Amstelveen en Utrecht regels ingesteld voor de tijdelijke verhuur van woningen of delen daarvan. Die regels hebben betrekking op zaken als een meldplicht, het aantal personen dat tegelijkertijd een ruimte mag huren en het aantal dagen dat er mag worden verhuurd. De PvdA vraagt zich af of ook Zaanstad daar nu al over na zou moeten denken. De partij wil antwoord op de volgende vragen:

  • Kan het College de concrete verhuurcijfers van Airbnb in Zaanstad van het afgelopen drie jaar inzichtelijk maken, eventueel in samenspraak met Airbnb?
  • Kan het college aangeven of de afgelopen drie jaar meldingen zijn gedaan van overlast en onveilige situaties door verhuur van panden via Airbnb? En zo ja: wat is dan met deze meldingen gedaan?
  • Is het college bereid om de neveneffecten van Airbnb in het licht van overlast, leefbaarheid, stijging van de huurprijzen, de beperking van de doorstroming en het ontstaan van illegale hotels in kaart te brengen?
  • Is het college bereid maatregelen te nemen om deze neveneffecten te voorkomen dan wel te elimineren in navolging van de gemeenten om ons heen zoals Amsterdam, Haarlem en Amstelveen?
  • Wat vindt het college ervan om ook toeristenbelasting te heffen over boekingen via Airbnb? Volgens de gemeentelijke verordening zouden dergelijke overnachtingen immers ook onder die belasting vallen.

Niet altijd een feestje

Overigens is de verhuur van een verblijfsruimte aan toeristen niet altijd een feestje met gemakkelijk verdiend geld, zoals een dame uit Parijs deze zomer ontdekte. De toestand waarin een Canadese huurder haar piepkleine appartement had achtergelaten ging via social media de wereld over, net als haar strijd om de 10.000 euro schade vergoed te krijgen van het Amerikaanse bedrijf.

Franse toestanden

In Amsterdam bleef de eerste helft van dit jaar het aanbod van vakantieaccommodatie op Airbnb stabiel: rond de 18.000 per maand, zo bleek uit cijfers van de gemeente. Dit jaar is de nieuwe overeenkomst ingegaan met Airbnb, die tot doel heeft het illegale aanbod aan te pakken. Het aantal woningen dat langer wordt verhuurd dan 60 dagen per jaar, is inmiddels afgenomen van dertien naar vijf procent van het aanbod. Airbnb heeft 1250 huizen van de site gehaald wegens het overschrijden van de termijn.

Meldplicht ingevoerd

Het bedrijf is minder strikt met de handhaving van verhuur aan meer dan vier toeristen, het maximum aantal gasten. Het aantal is wel gedaald, maar nog altijd staan ruim 1000 advertenties op de website van huizen voor meer dan vier mensen. Amsterdam heeft de afgelopen jaren miljoenen extra uitgetrokken voor handhaving. Sinds 1 oktober is er in de hoofdstad een meldplicht: verhuurders moeten aangeven wanneer hun huis is verhuurd aan toeristen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen