Gemeente haalt deze zomer grof snoeiafval op

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De gemeente gaat elke vrijdag in de maanden mei, juni, augustus, september en oktober grof snoeiafval ophalen bij inwoners aan huis. Juli ontbreekt in het rijtje vanwege de zomervakantie. De eerste ronde is op 7 mei.

In de oneven weken zijn Assendelft, Krommenie, Wormerveer, Zaandijk, Koog aan de Zaan en West-Knollendam aan de beurt en in de even weken Zaandam en Westzaan. Snoeiafval van bomen en struiken kan worden aangemeld via www.zaanstad.nl met als zoekwoord grof afval. Via de knop Ophalen grof afval kunt u het snoeiafval aanmelden. Dat kan ook telefonisch via het algemene nummer 140 75.

Geen graszoden

Onder grof snoeiafval vallen bijvoorbeeld takken met een doorsnee van niet meer dan vijftien centimeter. Graszoden vallen buiten de ophaalregeling. Burgers wordt verzocht  het snoeiafval te bundelen in handzame pakketten van maximaal anderhalve meter lang, een meter breed en een meter hoog. Stop het afval niet in zakken, want dat kan de opbrengst vervuilen.

Proef

De bundels groen moeten op een bereikbare plek aan de openbare weg worden aangeboden en dus niet op het eigen terrein, achter een auto of direct naast een container. Zaanstad neemt de inzamling over van HVC en gaat als proef het snoeiafval zelf shredderen en daarna gebruiken om velden en bermen op te hogen. De proef komt op een moment dat de gemoederen hoog oplopen over de verspreiding van met onder meer met plastic vervuilde bokashi, een andere proef van Zaanstad.

Reacties