Plan voor goedkope leningen om gebouwen te verduurzamen

Foto: Pixabay

Iedereen in Zaanstad moet geld kunnen lenen om het eigen vastgoed te verduurzamen, vindt het college. Het wil hiervoor een potje vullen waarmee stichtingen, (sport)verenigingen, bedrijven en inwoners tegen een gunstige rente van twee procent leningen kunnen afsluiten.

De leningen tussen 10.000 en 200.000 euro kunnen worden verstrekt tot de pot leeg is en de vijf miljoen euro die beschilbaar is op. Volgens wethouder Sanna Munnikendam is het nu vaak lastig om bij een bank een lening te krijgen voor verduurzaming van woningen, bedrijfspanden of gebouwen die worden gebruikt door non-profitorganisaties.

Met de lening kan de aanvrager energiebesparende maatregelen realiseren, duurzame energie opwekken of een combinatie daarvan uitvoeren. Om in aanmerking te komen voor de lening dienen de maatregelen per gefinancierde euro minimaal 200 gram CO2-reductie te bewerkstelligen.

Beperkt risico

De gemeente loopt met de deze leningen maar een beperkt financieel risico. De ontvangen lage rente is voldoende om de gemeentelijke financieringskosten te dekken en vóór de verstrekking wordt de financiële draagkracht van de aanvrager getoetst. Het is de bedoeling dat deze regeling tot eind 2019 wordt opengesteld. De gemeenteraad moet er nog voor het einde van dit jaar een besluit over nemen.

Naast de leningen kent Zaanstad al diverse stimuleringsmaatregelen, zoals collectieve inkoopregelingen, de subsidieregeling voor nul-op-de-meterwoningen, de ondersteuning van een warmtenet en het opzetten van een energiehandelsplatform.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen