Eerste ‘circulaire’ aanbesteding door de gemeente, voor meubilair

Foto: Pixabay

De gemeente is een Europese openbare aanbesteding voor het leveren van ‘circulair meubilair’ begonnen.

De omvang van de opdracht is niet gepubliceerd, noch een nadere omschrijving van de benodigde spullen. Duidelijk is alleen dat de looptijd van de opdracht 48 maanden is en dat die zo nodig kan worden verlengd, dus haast is niet geboden. ‘De prijs is niet het enige gunningscriterium en alle criteria worden enkel vermeld in de aanbestedingsdocumenten’, zo is in openbare informatie te lezen. Inschrijven kan tot 6 december 10:00 uur.

Maatschappelijk verantwoord inkopen

‘Circulair’ wil uiteraard niet zeggen dat Zaanstad opeens een voorkeur voor rond kantoormeubilair heeft ontwikkeld, maar is een vertaling van het streven naar duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord inkopen. De gemeente wil klimaatneutraal worden en verwacht van leveranciers dat die hieraan een bijdrage leveren.

Circulair is een ruim begrip: wie zorgt dat een gebruikt meubelstuk niet wordt weggegooid,is er al mee bezig. En als een meubel toch echt aan het einde van de levensduur is, zorgt hergebruik van de grondstoffen ervoor dat de cirkel rond wordt.

Bureaus en bureaustoelen bestaan voornamelijk uit staal, hout en kunststof. Staal en kunststoffen zijn tot 100 procent recyclebaar. Hout wordt bijvoorbeeld gerecycled tot grondstof voor nieuwe persplaten en pallets of als grondstof voor het opwekken van groene energie. Zo blijft er geen afvalhout achter. Bij de aanschaf van nieuwe producten kan de koper bijvoorbeeld eisen dat de afgeschreven meubels door de verkoper worden meegenomen om te worden gerecycled.

Hoger ambitieniveau

Afgelopen zomer werd vastgesteld dat in Zaanstad de gemeentelijke praktijk achterbleef bij de doelstellingen en werd het ambitieniveau opgeschroefd. Toen ook werd besloten om mee te doen aan een pilot van het ministerie van Infrastructuur en Milieu met het circulair inkopen en het experiment los te laten op de aankoop van meubilair.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen