DZ, VVD en PvdA willen sport inzetten tegen jeugdcriminaliteit

Foto: Wikimedia

Sport om kwetsbare jongeren op het rechte pad te houden. Het is volgens Brits onderzoek en Britse ervaringen een geslaagde manier om jongeren die (dreigen te) ontsporen in het gareel te houden. De fracties van Democratisch Zaanstad, PvdA en VVD willen er ook hier mee aan de slag.

Jongeren die gevoelig zijn voor criminele verleidingen moeten dan wel worden begeleid door een betrokken coach die in staat is een band met de groep te krijgen. Volgens forensisch orthopedagoog Anouk Spruit kan sport jongeren helpen, mits het morele klimaat op de sportclub goed is en de juiste coach zich over de jongeren ontfermt. Is dat niet het geval, dan is het ook mogelijk dat sport de jongeren juist richting de criminaliteit stuurt.

Sport versus bendes

In het Britse onderzoek wordt sport vergeleken met bendes, maar dan in positieve zin: beide zorgen voor een gevoel van ‘erbij horen’, status en opwinding, adrenaline. Sporten geeft structuur, een positieve vrijetijdsbesteding en afleiding. Een Nederlandse variant van de aan de overkant van het Kanaal ontwikkelde aanpak heet Turn-Over, dat zich op rugby richt. De gemeentes Castricum, Bergen en Alkmaar zijn er al mee bezig.

De drie Zaanse raadsfracties hebben ontdekt dat voor een traject met vijftien jongeren ongeveer 124.500 euro nodig is – op jaarbasis 8300 euro per deelnemer. In de reserve werkgelegenheidsprojecten zit nog 125.000 euro, dus dekking hebben ze er ook al voor gevonden. Ze vragen het college nu of dat er wat in ziet om Turn-Over ook in Zaanstad uit te rollen.

Doelgroep

De politici willen ook weten of bekend is hoe groot de potentiële doelgroep eigenlijk is en wat de gemeente nu al voor doet voor ‘jongeren die kwetsbaar en gevoelig voor criminaliteit en/of bendevorming’ zijn. En hoe hoog de kosten zijn die de Zaanse gemeenschap nu maakt voor jongeren die niet op positieve manier meedoen in de samenleving.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen