Winter Experience voor iedereen tussen zes en zeventien jaar

Foto: Gemeente Zaanstad

De Zaanse Winter Experience gaat dinsdag beginnen voor kinderen en jongeren tussen zes en zeventien jaar. Op diverse plekken zijn door de gemeente, het Sportbedrijf Zaanstad en vele andere partners zoals FluXus allerlei gratis sport-, cultuur- en lifestyleactiviteiten op poten gezet met inachtneming van de meest recente richtlijnen van het RIVM.

Om die reden zijn alle activiteiten naar buiten verplaatst. Ook zijn er vlak voor de lockdown op alle basisscholen vakantie-doe-boeken uitgedeeld aan kinderen in de groepen zes tot en met acht. Die boeken worden ook tijdens de Winter Experience uitgedeeld. ‘Het is nu belangrijker dan ooit dat we Zaanse kinderen de mogelijkheid bieden om deze lastige tijd op een leuke en verantwoorde manier te besteden. Het normale dagelijks leven van kinderen en jongeren is behoorlijk in de war geschopt de afgelopen tijd. Nu met een lockdown net voor de vakantie en rondom de feestdagen, wil je extra teleurstelling en ongenoegen waar mogelijk voorkomen en een leuk perspectief bieden op beweging, vermaak en gezelligheid,’ zegt wethouder Songül Mutluer in een persbericht. Op oudejaarsdag is er een speciaal programma gericht op de doelgroep tussen twaalf en zeventien jaar.

Van alles te doen

Net als bij de Zomer en Herfst Experiences kunnen kinderen en jongeren aan de slag met sport, spel, muziek, cultuur en lifestyle. Bij het thema sport zijn verschillende balsport-, vechtsport- en gymverenigingen betrokken. FluXus verzorgt de meest uiteenlopende culturele activiteiten waarbij de kinderen iedere keer weer verrast worden. De activiteiten gericht op lifestyle (leefstijl) zijn onder andere gericht op natuur, zelfvertrouwen, ontspanning, yoga en gezondheid.

Kinderen reageerden bij de eerdere experiences enorm enthousiast en doordat ook buurkinderen en vriendjes meededen voelde het vertrouwd en bekend. Op www.zaanse-experience.nl staat een actueel overzicht van alle activiteiten en de locaties. Om deel te nemen melden kinderen zich op de locatie aan voor registratie. Behalve de begeleiders van de activiteiten worden er géén volwassenen toegelaten op de locaties. Dat geldt dus ook voor de ouders. Voor de kinderen geldt: vol is vol. Zo wordt de veiligheid van iedereen beschermd.

Doe-boek

Samen met het kinderadviesbureau Consulting Kids, Sportbedrijf Zaanstad, FluXus en JOGG Zaanstad (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) heeft Zaanstad ook voor deze vakantieperiode weer een nieuw vakantie-doe-boek gemaakt met moppen, raadsels, spellen, kleurplaten, gekke feiten, interessante weetjes en nog veel meer. Bij de Winter Experience liggen exemplaren die de deelnemers mee naar huis mogen nemen.

Reacties