Digitale Mantelzorgpas valt vanaf 16 oktober op de deurmat

Foto: Gemeente Zaanstad

Mantelzorgers die een geldelijke waardering van 150 euro aanvragen bij de gemeente krijgen voortaan een digitale Zaanse Mantelzorgpas.

De cadeaubon die in 2015 werd ingevoerd en die bij ruim 160 lokale winkeliers kan worden verzilverd is een groot succes gebleken: zo’n 1800 mantelzorgers hebben dit jaar die gemeentelijke waardering voor hun inspanningen al ontvangen. Sinds 8 oktober bestaat de papieren versie niet meer. Inwoners die voor die datum al een aanvraag hebben gedaan, hoeven dat niet opnieuw te doen. Alle papieren cadeaubonnen die al zijn toegestuurd mogen tot 31 oktober 2018 ingeleverd worden bij de aangesloten winkeliers.

Op termijn ook voor webshops

Volgens de gemeente worden met de het digitale pasje het gebruiksgemak en de toegankelijkheid voor de mantelzorgers én voor de ondernemers verbeterd. De mantelzorger kan op elk moment online het tegoed bekijken op www.zaansemantelzorgpas.nl en de aangesloten winkeliers kunnen hun aanbod tonen en op termijn ook aanbieden via een webshop.

Vanaf 16 oktober kunnen de eerste Zaankanters hun pas in de brievenbus verwachten. Jeroen Olthof, als wethouder verantwoordelijk voor onder meer Zorg: ‘Mantelzorgers zijn ongelooflijk belangrijk en de waardering met de Zaanse Mantelzorgpas is een van de manieren waarop we als gemeente ‘dankjewel’ zeggen.’

Puur Zaans

De aanvraag van de waardering verloopt nog steeds via de gemeente, maar die heeft de opdracht voor de administratie en het verstrekken van de digitale pas gegund aan de organisatie Puur Zaans. ‘Zij hebben de technologie en de (markt)kennis om een dergelijke pas te ondersteunen en doen dat in goede samenwerking met ZON, de Zaanse ondernemersvereniging, die een belangrijke rol heeft gehad in het succes van de Zaanse cadeaubon.’

Geen onkosten voor winkeliers

Eerder dit dit jaar ontstond commotie toen bleek dat het in Westzaan gevestigde bedrijf Puur Zaans van de individuele ondernemers een jaarlijkse bijdrage van 360 euro verlangde als bijdrage in de kosten van de administratie van de mantelzorgpas. De gemeente was daar geen voorstander van: de pas dient immers geen commercieel doel. ‘Daarom heeft Zaanstad met Puur Zaans als uitvoerder van de Zaanse Mantelzorgpas ervoor gekozen geen eigen bijdrage te vragen aan de winkeliers.’ De gemeente betaalt Puur Zaans ‘minder dan 30.000 euro per jaar’ voor de geleverde diensten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen