Verkiezing mooiste geveltuin van de gemeente

Foto: Gemeente Zaanstad

De gemeente houdt een verkiezing van de mooiste geveltuin van Zaanstad. Steeds meer inwoners hebben er eentje en dat zorgt voor kleur en fleur in de straten. Maar welke is het beste geslaagd?

Inwoners kunnen nu de mooiste foto van hun geveltuin met vermelding van hun naam en adres insturen naar [email protected]. De geveltuin van buren elders in de straat nomineren mag ook, maar vraag dan wel even vooraf toestemming aan de eigenaren. Geef de foto in de titel de straatnaam en het huisnummer mee. Insturen kan tot en met zondag 27 september. Van 28 september tot en met 11 oktober kunnen alle Zaankanters de binnengekomen foto’s bekijken en hun stem uitbrengen op hun favoriet. De eigenaren van de drie populairste tuintjes krijgen een leuke prijs.

Gezellig én nuttig

Wanneer een woning of wooncomplex direct aan de openbare stoep grenst, mag er een geveltuin worden aangelegd. Deze tuin ligt dus tegen de gevel aan en bevindt zich in de stoep zelf. Geveltuinen zorgen niet alleen voor een gezellige straat maar zijn ook nog eens heel nuttig. Ze nemen regenwater op en wonen in een groene straat is gezonder dan zonder. De planten nemen CO2 op, waardoor de lucht schoner is en als het warm is zorgen de planten voor verkoeling.

Spelregels

Een geveltuin mag niet te groot zijn en moet op een bepaalde manier worden aangelegd. De doorgang mag niet worden belemmerd. De gemeente legt daarom de geveltuin voor u aan en kan helpen met de afvoer van stenen en zand. Het doel is dat het tuintje de buurt mooier maakt, de straat groener maakt en zorgt voor meer betrokkenheid van de bewoners in de straat. De spelregels zijn:

  • Een geveltuin moet tussen de 30 en 45 cm diep  zijn;
  • Vanaf de gevel moet er minstens 1,20 meter aan stoep overblijven;
  • De maximale breedte is de breedte van de gevel;
  • Er mogen geen bomen in geplant worden;
  • Er mogen geen doornige, snelgroeiende of giftige planten in een geveltuin.

Deelnemers aan de verkiezing van de mooiste geveltuin van Zaanstad geven toestemming dat foto’s van hun tuin geanonimiseerd mogen worden gebruikt voor publiciteit rond geveltuinen.

 

 

Reacties