Luilakvuren dit jaar in Westzaan (drie) en Assendelft (twee)

Foto: PxHere

Het is in Zaanstad van oudsher gebruikelijk om met Luilak – de nacht van vrijdag op zaterdag voor Pinksteren – vuren te ontsteken. Om Luilak ‘gezellig, veilig en ordelijk’ te laten verlopen en overlast en vernielingen tegen te gaan, wijst de gemeente er een aantal locaties voor aan. Dat zijn er dit jaar vijf.

Door het verlenen van een ontheffing voor de aangewezen locaties en daaraan voorschriften of beperkingen te verbinden is het mogelijk gericht te handhaven. Op de volgende plekken mogen dit jaar Luilakvuren worden gehouden:

Assendelft:

  • Vaartdijk 24 (Manege Vaartdijk);
  • Zaandammerweg 26 (Achter op het erf/land).

Westzaan:

  • J.J. Allanstraat 11 (Achter op het erf/land);
  • J.J. Allanstraat 101 (Achter op het erf/land);
  • J.J. Allanstraat 278 (Achter op het erf/land).

Er mag alleen in de Luilaknacht worden gestookt en wel vanaf vanaf 23:00 uur en er mag niet eerder dan vijf dagen van tevoren worden begonnen met het opbouwen van de brandstapels. Alleen onbehandeld hout is toegestaan. De brandstapels mogen niet groter zijn dan zestien vierkante meter en niet hoger dan vier meter. Daar zien de brandweer en de afdeling Handhaving op toe. Het advies van de brandweer is bepalend voor het al dan niet aansteken van de brandstapel, rekening houdend met de windrichting en -kracht.

Steeds minder vuren

Alle brandstapels die niet aan de voorwaarden voldoen en niet veilig geacht worden door de brandweer, worden verwijderd. Het beleid van de gemeente is erop gericht om de luilaklocaties en de negatieve gevolgen van de luilakvuren voor het milieu terug te dringen. Voor locaties die afvallen worden daarom geen geen nieuwe plekken gezocht.Twee jaar geleden waren er nog acht vuren.

Reacties

Cookieinstellingen