Facelift voor speelplaatsen in Zaandam, Zaandijk en Assendelft

Foto: Pixabay

De gemeente gaat de komende maanden meerdere speelplaatsen opnieuw inrichten of opknappen, waaronder die in de Parkstraat en het Bovenveen in Zaandam, de sportplek in de Morgensterstraat in Zaandijk en de sportplek aan de Omzoom in Assendelft. Ze moeten daarna gemiddeld weer zo’n vijftien jaar meegaan.

Om de mening van omwonenden, ouders en kinderen te horen worden vooraf informatie- of inspraakbijeenkomsten gehouden. Vragen die dan aan bod komen zijn ‘waar speel je graag’, ‘mis je iets op deze speelplek’ en ‘wat zie je op andere speelplekken en wat zou je hier graag willen’?

Een informatie- of inspraakbijeenkomst over een speelplaats voor kinderen tot twaalf jaar heeft vaak aan het eind van de middag plaats, zodat ouders hun kinderen mee kunnen nemen. Als het gaat over het inrichten van een plek voor jongeren van twaalf tot 22 jaar worden naast de jongeren zelf ook de jongerenwerker en de wijkmanager, de gebiedsbeheerder, de wijkagent en een jeugdboa geraadpleegd.

Eerst praten, dan ontwerpen

Na zo’n informatiemiddag gaat de gemeente ontwerpen. Niet alles kan gehonoreerd worden, maar het uitgangspunt is om zo veel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van de gebruikers binnen het beschikbare budget. Hoe de speelplaats er uiteindelijk komt uit te zien, wordt teruggekoppeld naar de ouders en de kinderen. Daarbij krijgen zij een toelichting op de uiteindelijke keuzes en de reden waarom bepaalde wensen wel of niet zijn gehonoreerd.

Wormerveer

In Wormerveer is onlangs een bijzondere speelplaats voor kinderen tot acht jaar gerenoveerd tussen de Fröbelstraat en de Warmoestraat met kleurige vlakken en toestellen die uitdagen om te spelen. Ook is daar op een kale schutting een uniek graffitikunstwerk gerealiseerd door de kunstenaar Peter Meijn.

Voordat begonnen is met het opknappen van de schutting is aan de eigenaar van de schutting, die grenst aan de speelplaats toestemming gevraagd. De eigenaar was meteen enthousiast en het resultaat werd door inwoners van het dorp vrijwel unaniem bewonderd op de Facebookpagina Wormerveer.

Zaandijk

Een aantal speelplaatsen zijn door bewoners ‘geadopteerd’. De gemeente houdt de eindverantwoordelijkheid over de veiligheid van de speeltoestellen, maar de buurtbewoners plegen zelf het dagelijks onderhoud. Ook is er bij adoptie de mogelijkheid om een speelplek in te richten met gebruikte toestellen.

Zo kwam bijvoorbeeld uit overleg met bewoners uit Zaandijk naar voren dat zij naast de sportplek aan de Morgenstarstraat graag ook een speelplek willen. Daarin gaat de gemeente voorzien door gebruikte speeltoestellen te leveren. Deze plek zal dan worden geadopteerd door de buurt. Als u ook interesse heeft in het adopteren van een speelplek, kunt u een e-mail sturen naar [email protected].

Heeft u nog vragen over speelplaatsen, maak dan gebruik van het contactformulier. Mocht u bij een speelplaats een onvolkomenheid constateren, doe dan een melding. Als er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, neem dan direct contact op met de gemeente via tel. 14075.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen