Run op nieuwe reisdocumenten verwacht: vroeg aanvragen

Foto: Gemeente Zaanstad

Met het lengen der dagen, hogere temperaturen en de zomertijd in aantocht is het wellicht verstandig om even de reispapieren te controleren: gaan die nog een seizoen mee?  De vierjarige ‘reisdocumentenpiek’ komt eraan, waarschuwt de gemeente. Dat betekent dat Zaanstad de komende jaren ongeveer vijf keer zoveel afspraken aan de balie Burgerzaken verwacht.

Wanneer een reisdocument in juli afloopt wordt inwoners aangeraden om nu al een afspraak te maken voor een nieuw paspoort of een nieuw identiteitsbewijs. Het liefst al in april of mei. Wie een nieuw rijbewijs nodig heeft kan dat digitaal vernieuwen. U hoeft dan alleen voor het afhalen naar het stadhuis te komen. Wie dat toch op het stadhuis wil aanvragen moet daarvoor ook op tijd een afspraak maken.

Zes werkdagen

Vooral rond de schoolvakanties is er sprake van een grote stijging in het aantal reisdocumenten dat verloopt. Maak voor het aanvragen en het ophalen van een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart een afspraak en u kunt het document zes werkdagen na de aanvraag ophalen. Houd hier rekening mee als u de ‘ophaalafspraak’ maakt. Als veel inwoners op hetzelfde moment nieuwe reisdocumenten gaan aanvragen, kan het zijn dat dit langer dan zes dagen gaat worden.

Kinderen

Wie een reisdocument verlengt moet een aantal dingen meenemen: het huidige, geldige reisdocument (wie nu zowel een paspoort als een identiteitskaart heeft moet deze allebei meenemen) en een pasfoto die niet ouder mag zijn dan zes maanden en die voldoet aan de pasfoto-eisen. Verloopt het paspoort of de identiteitskaart van een minderjarig kind, dan  is voor een nieuw document toestemming nodig van beide gezaghouders. Als deze niet allebei bij de aanvraag aanwezig kunnen zijn, moet u de ‘toestemming van de andere op papier’ meenemen. Is de toestemming niet in orde, dan kunt u geen nieuw document aanvragen. U moet dan een nieuwe afspraak maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen