Zeven eeuwen geschiedenis van de Zaanstreek

Foto: Wikipedia / Jan Rinke (Verkade, circa 1900)

Jan Krijt verzorgt zondagmiddag 29 maart een geschiedenisles onder de titel 700 jaar geschiedenis met de Zaanstreek in de hoofdrol als onderdeel van de lezingenserie Glaasje Erfgoed. Die vindt plaats in de Kooger Vermaning, van 15:00 tot 17:00 uur.

Krijt heeft 40 jaar bij Verkade gewerkt, en zet zich nu in voor het Zaans Museum en de Vereniging de Zaansche Molen. Geschiedenis, en met name de schoonheid van de samenhang der dingen, is zijn grote hobby. Zo rijgt hij deze middag met behulp van beelden en muziek en een fysieke, drieënhalve meter lange tijdlijn 700 jaar geschiedenis aaneen. De Zaanse geschiedenis in samenhang met de rol die Holland speelde in de Europese en de wereldgeschiedenis.

De kosten voor de leden van Zaans Erfgoed – en één introducé – bedragen vijf euro per persoon; niet-leden betalen 7,50 euro. In verband met de catering graag opgeven voor 27 maart. Dat kan hier. Dankzij een nieuw betalingssysteem hoeft er niet meer met gepast geld worden betaald aan de deur, maar kan er meteen digitaal worden afgerekend bij de aanmelding. Het lidmaatschap van de vereniging, inclusief vier maal per jaar het tijdschrift Zaans Ergoed – kost 22,50 euro per jaar.