Terugkijken op een lang leven in de vermaning in Krommenie

Foto: Bart Grietens

Een aantal Noord-Hollandse doopsgezinde kerken heeft onder de naam Project Geestdrift de krachten gebundeld om bezoekers naar de bijzondere gebouwen van het kerkgenootschap te lokken en met elkaar in contact te brengen door middel van een serie eigentijdse muziek- en theatervoorstellingen. Op 31 januari is de muziektheatervoorstelling Vaste Grond in de vermaning in Krommenie. 

Vaste Grond gaat over terugkijken op een lang leven. De jonge Kathlyn Wuyts interviewde daarvoor de serviceflatbewoners van het woonzorgcentrum Regina Coeli in het Belgische Brugge, de stad waar ze opgroeide. Hun verhalen vormen de basis van een intieme muzikale voorstelling. Nieuwsgierig, een beetje bang voor de toekomst en met een verlangen naar eenvoud onderzoekt Wuyts samen met het publiek mogelijke antwoorden op de vraag hoe je in de toekomst terugkijkt op het leven waar je nu net aan bent begonnen. De voorstelling die om 20:00 uur begint (inloop vanaf 19:30 uur) in de vermaning aan de Noorderhoofdstraat 46 is een coproductie met Het Debuut / Rudolphi Producties.

Samenwerking met Karavaan

Met de voorstellingen door de provincie geeft Project Geestdrift vorm aan de geschiedenis, de waarden en de verhalen van de mensen die al eeuwenlang in de doopsgezinde gebouwen samenkomen. Voor een belangrijk deel van de programmering wordt samengewerkt met de Stichting Karavaan, bekend van haar spraakmakende locatietheater. De voorstellingen zijn daarnaast bedoeld als ‘aanmaakblokje’ om in de toekomst meer voorstellingen, lezingen, workshops en debatten in de kerkjes te organiseren, die goed aansluiten bij de locaties en het doopsgezinde gedachtegoed. Elke voorstelling wordt voorafgegaan door een zogenoemd contextprogramma, dat verdieping biedt van het thema van de avond. Karavaan laat zich bij het samenstellen van de voorstellingen onder meer inspireren door één van de tien geboden voor het religieus erfgoed, gepresenteerd door Sylvia Pijnenborg van Bureau Boei tijdens een symposium van de Rijksdienst voor het Religieus Erfgoed: ‘Een kerk is een verhaal, geen hoop stenen’.

Inmiddels waren er al tientallen (veelal uitverkochte) voorstellingen in de doopsgezinde kerken in Hoorn, Twisk, Enkhuizen, Alkmaar, Den Helder, Broek op Langedijk, Nieuwe Niedorp, De Rijp en Hippolytushoef. De avond in Krommenie is de eerste in de Zaanstreek. De entree bedraagt tien euro. U kunt uw kaarten hier bestellen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen