Première Millennial-docu ‘The Dreamcatcher’ in Zaandam

Foto: Pixabay / Asundermeier

Na de Babyboomers (grofweg geboren tussen 1946 and 1970), de Patatgeneratie (tussen 1970 en 1985) en Generatie Nix (de ouders van de pubers van nu) is het inmiddels de beurt aan de Millennials of Generatie Y. Ze zijn geboren tussen 1981 en 1999 en hebben dus de eeuwwisseling meegemaakt en worden vaak omschreven als een generatie die idealen belangrijker vindt dan geld verdienen: sociaal, reislustig en maatschappelijk betrokken.

Grootgebracht met het internet en smartphones hebben Millennials ongetwijfeld het grootste aantal zelfportretten ooit gemaakt. Maar wat beweegt ze? Wat zijn hun dromen en ambities? Hoe staan ze in het leven en wat motiveert hen om besluiten te nemen die de rest van hun leven beïnvloeden? Documentairemaker én Millennial Kevin van den Heuvel neemt de kijker mee op zijn persoonlijke zoektocht en geeft tegelijkertijd een inkijkje in de dromen van leeftijdgenoten in andere culturen. In deze ego-documentaire stelt hij als hoofdvraag: wat komt kijken bij het volgen van je droom? Hij gaat in gesprek over de verborgen dromen van zijn generatiegenoten in Nederland, Tsjechië, Bosnië, Kosovo en Turkije. Aan de hand van deze gesprekken reflecteert Van den Heuvel op de ontwikkelingen van zijn eigen droom én op de betekenis van dromen.


The Dreamcatcher is een eigentijds reportage over een generatie die hoopvol en ambitieus in het leven staat. Maar nog wel zoekende is. En hoewel The Dreamcatcher als geen andere het huidige tijdsbeeld en de belevingswereld van jonge mensen weet vast te leggen, zal hij juist voor oudere generaties herkenning oproepen over hun eigen jonge jaren.

The Dreamcatcher gaat op het Zaans Film Festival in première en draait op zaterdag 23 november om 21:30 uur in de Verkadefabriek aan de Westzijde in Zaandam. Kaarten kosten 7,50 euro aan deur of online op www.zaansfilmfestival.nl.