Zaanstad hoog in de boom met leges voor horeca-exploitatievergunningen

10 mei , 3:34 Bedrijvigheid
screenshot 20250509 134811
PxHere / M. Radwan Radwan

De kosten voor het starten van een broodjeszaak of koffietent zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Gemiddeld betaalt een horecaondernemer 375 euro voor een vergunning, terwijl dat ruim tien jaar geleden nog 240 euro was, zo blijkt uit onderzoek van het ANP. Zaanstad zit daar fors boven, met meer dan het drievoudige.

Er zit bovendien nog een addertje onder het gras voor de aanvrager: die betaalt leges voor het aanvragen van een horeca-exploitatievergunning en die moeten altijd worden afgerekend, ook als de gemeente de vergunning uiteindelijk weigert. Een horeca-exploitatievergunning is geen wettelijke verplichting. Omdat gemeenten zelf mogen bepalen wat ze voor een vergunning rekenen, lopen de tarieven sterk uiteen. In zeker vijftien gemeenten kost een vergunning meer dan 1000 euro. Horecaondernemers in Amsterdam betalen veruit het hoogste tarief, bijna 3000 euro. Daarna volgen Utrecht en Tilburg met beide ruim 1800 euro. Zaanstad volgt op de voet:

Bron: Gemeente Zaanstad
Bron: Gemeente Zaanstad

Tegelijkertijd zijn er 20 gemeenten waar ondernemers helemaal niets hoeven te betalen of waar zelfs geen vergunning nodig is, zoals in Noardeast-Fryslân en Zoeterwoude. 'Dat sommige gemeenten meer dan 1000 euro vragen voor een vergunning is wat ons betreft ronduit schandalig,' laat een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland weten. 'In zulke gevallen lijken ondernemers onevenredig te moeten opdraaien voor gemeentelijke keuzes, terwijl zij juist van grote waarde zijn voor de lokale economie en leefbaarheid.'

Ingrijpen gevraagd

De organisatie roept de overheid op om in te grijpen. 'Bijvoorbeeld door een cap in te voeren of te bepalen dat leges niet harder mogen stijgen dan met een bepaald percentage.' Voor het onderzoek heeft het ANP gekeken naar de kosten van een vergunning voor horecazaken zonder alcoholverkoop. De tarieven zijn achterhaald via de legesverordeningen van alle Nederlandse gemeenten. Bij onduidelijkheden is contact opgenomen met de betreffende gemeente. Ongeveer 20 gemeenten hebben niet gereageerd.