Werkloosheid in Zaanstad vorig jaar stabiel op 3,6 procent

18 mrt , 9:59 Bedrijvigheid
screenshot 20250318 095549
PxHere / Mohamed Hassan

Het hoge aantal vacatures zorgt er niet voor dat het aantal werklozen in het gros van de Noord-Hollandse gemeenten vorig jaar is gedaald. Met name Uithoorn (plus ruim vijftien procent) en Edam-Volendam (meer dan tien procent) kenden een forse toename. In zes gemeenten daalde de werkloosheid juist; in Zaanstad bleef de situatie onveranderd.

Dat blijkt uit onderzoek van carrièreplatform cvster.nl op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Op Texel en in onder meer Waterland en Heemstede is het aantal werklozen juist behoorlijk gedaald. Amsterdam is nog altijd de Noord-Hollandse gemeente met het hoogste werkloosheidspercentage (5,1); in Castricum is de werkloosheid met 2,8 procent het laagst. 

Bron: cvster.nl
Bron: cvster.nl

Werkloos zijn betekent niet automatisch dat men dan een WW-uitkering ontvangt. Op Texel en in Edam-Volendam geldt dat bijvoorbeeld voor slechts een kwart van de werkzoekenden. Dat kan erop duiden dat veel werkzoekenden in deze gemeenten te kort hebben gewerkt om voor WW in aanmerking te komen. Of dat ze door eigen keuze werkloos zijn geworden, zoals na vrijwillig ontslag. Ook kan het zijn dat ze eerder als zelfstandige hebben gewerkt en daardoor geen recht op WW hebben. In Blaricum krijgt daarentegen bijna 60 procent van de werkzoekenden WW, het hoogste percentage van alle Noord-Hollandse gemeenten.

Bijstand

Cvster zocht ook uit in welke gemeenten de meeste mensen in de bijstand zitten. Dat is het geval in Amsterdam, waar 5,4 procent van de vijftien- tot 75-jarigen een bijstand(gerelateerde) uitkering ontvangt. Ook in Den Helder en Hilversum is het percentage mensen in de bijstand relatief hoog, terwijl Drechterland de gemeente is waar men relatief gezien het minst vaak een beroep hoeft te doen op dit sociale vangnet.

Mismatch

Het feit dat er vorig jaar meer mensen werkloos zijn geworden klinkt opmerkelijk, gezien het feit dat veel sectoren juist met grote personeelstekorten kampen. Volgens cvster.nl heeft het enerzijds te maken met een mismatch op de arbeidsmarkt. Niet alle werkzoekenden hebben de vaardigheden of ervaring die werkgevers zoeken. Vooral in de IT, techniek en zorg is de vraag groot, maar daar kunnen veel werklozen niet direct aan de slag.

Schijnzelfstandigheid

Aan de andere kant zijn veel bedrijven ook voorzichtiger met het aannemen van (vast) personeel door de inflatie en rentestijgingen. Daar komt bij dat een deel van de ZZP’ers noodgedwongen moet stoppen door de handhaving van de wet op schijnzelfstandigheid. Een deel van deze zelfstandigen zonder personeel komt als werkzoekende op de arbeidsmarkt terecht. Door de grote vraag naar personeel zal een deel van de werkzoekenden bovendien kieskeuriger zijn voordat hij of zij een nieuwe baan aanneemt.