Het vinden en behouden van personeel is voor 38 procent van de kleine en middelgrote bedrijven in Zaanstad de grootste uitdaging. In deze krappe arbeidsmarkt gaat het niet alleen om nieuwe medewerkers aantrekken, maar ook om bestaand personeel binnenhouden en omscholen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente. Zaanstad gebruikt deze inzichten om haar dienstverlening beter af te stemmen op de behoeften van ondernemers.
Na personeelstekort noemen ondernemers wet- en regelgeving (32 procent) als grootste uitdaging, gevolgd door groeifinanciering (negentien procent). Deze knelpunten spelen in heel Nederland. Opvallend is dat verduurzaming minder vaak als probleem wordt ervaren: veertien procent van de ondervraagde ondernemers ziet energieverbruik als uitdaging, terwijl zeven procent zich zorgen maakt over grondstoffenverbruik. Daarnaast blijkt ook dat ondernemers vooral druk zijn met ondernemen en beperkt tijd hebben om andere uitdagingen structureel aan te pakken.
Meer dan de helft van de ondernemers (54 procen) weet niet welke dienstverleners hen kunnen helpen. Terwijl de provincie en de Omgevingsdienst nog enigszins bekend zijn, scoren andere ondersteunende organisaties zoals ROM InWest (bekendheid drie procent), het Makelpunt (vijf) en gemeentelijke subsidieregelingen (zes procent) extreem laag. 'Hier ligt een duidelijke kans om ondernemers beter te informeren wat de gemeente hen kan bieden of de ondernemer goed naar de juiste dienstverlener door te verwijzen,' ziet Zaanstad.
'De resultaten van dit onderzoek bieden ons waardevolle inzichten in waar onze bedrijven tegenaan lopen. Zo blijkt dat veel ondernemers worstelen met complexe wet- en regelgeving en niet goed weten welke subsidies of ondersteuning beschikbaar zijn. Dit is niet uniek, in heel Nederland speelt hetzelfde. Maar in Zaanstad willen we dit wel aanpakken. We gaan met deze informatie aan de slag om daarmee de dienstverlening aan het MKB te verbeteren,' zegt wethouder Stephanie Onclin van Economie.
De gemeenteraad stelde in 2023 de Economische Visie vast. De Actieagenda MKB en starters zijn daar een onderdeel van. Het doel is om een goed ondernemersklimaat te bevorderen, waarin groei, innovatie en werkgelegenheid centraal staan Daarvoor moet de gemeentelijke dienstverlening zo goed mogelijk aansluiten op wat ondernemers nodig hebben. Die zijn uitgebreid geconsulteerd bij het opstellen van een nieuwe Actieagenda.
Zaanstad telt ruim 15.000 ZZP’ers, bijna 3500 bedrijven met twee tot tien werknemers, 741 bedrijven met maximaal 50 medewerkers en 134 middelgrote bedrijven. In totaal valt meer dan 99 procent van het Zaanse bedrijfsleven onder het MKB. De productiviteitsgroei in onze regio ligt met 1,1 procent in lijn met de sterkste groeiregio’s in Nederland. Met deze actieagenda wil de gemeente Zaanstad innovatie en samenwerking aanmoedigen, met als doel om de bureaucratische obstakels te verminderen.