Twee brillenzaken in Wormerveer, twee belastingconstructies

24 okt 2017, 11:31 Bedrijvigheid
2017 05 15 09 41 33 900x600
Pixnio

In Wormerveer werd onlangs enigszins verbluft gereageerd op de komst van een tweede brillenwinkel op het Marktplein, waar na (en naast) EyeWish binnenkort ook Specsavers de deuren opent. Specsavers concurreert vooral op prijs, net als de derde grote speler, Hans Anders. En dat gaat deels via de fiscus.

Hans Anders, met onder meer een winkel op de Westzijde in Zaandam, is momenteel met de Belastingdienst verwikkeld in een rechtszaak, nadat de keten naheffingen van in totaal zes miljoen euro moest betalen vanwege het kunstmatig verlagen van de winst.

Lening van Luxemburgse eigenaar

De brillenketen betaalde in het boekjaar 2013/14 geen vennootschapsbelasting, maar kreeg twee miljoen euro terug omdat er op papier verlies werd geleden. Dat negatieve bedrijfsresultaat was het gevolg van leningen die Hans Anders bij zijn in Luxemburg gevestigde eigenaar had afgesloten en dat werd de fiscus bij nader inzien toch te gortig.

Specsavers op Guernsey

Ook Specsavers (met een filiaal op de Gedempte Gracht in Zaandam) ontloopt belastingbetalingen in Nederland, doordat het moederbedrijf formeel gevestigd is op belastingparadijs Guernsey. De vennootschapsbelasting op het Kanaaleiland bedraagt nul procent. In totaal heeft Specsavers sinds 2010 in Nederland 0,8 procent van zijn omzet aan winstbelasting afgedragen.

EyeWish en Pearle

GrandVision, het moederbedrijf van EyeWish (in Zaandam aanwezig op de Gedempte Gracht en in de Spaansgroenstraat en al jaren gevestigd in Wormerveer) en Pearle (Gedempte Gracht), heeft dergelijke fiscale constructies niet en betaalt 2,1 procent.

De werkwijze van Specsavers is in een vertrouwelijke afspraak goedgekeurd door de Nederlandse overheid. Daar worden geen nadere mededelingen over gedaan.

Grote verschillen

Hans Anders betaalde vóór de nu voor de rechter betwiste correctie 0,6 procent van de omzet aan winstbelasting en na de ingreep van de ficus is dat het dubbele, en dus meer dan Specsavers maar nog altijd een stuk minder dan EyeWish en Pearl. En dat gaat niet om kleine bedragen. Zo boekte wereldspeler GrandVision in 2015 een nettowinst van 231 miljoen euro, tegen 175 miljoen euro in 2014.