Werkgevers laten in hun zoektocht naar personeel steeds vaker functie-eisen los, zo komt naar voren uit een grootschalig enquêteonderzoek van het UWV. Van de werkgevers die in de afgelopen twee jaar vacatures vervulden gaf 71 procent één of meerdere keren een kandidaat een kans ook als deze niet volledig voldeed aan alle gestelde functie-eisen. Vooral werkgevers die krapte op de arbeidsmarkt ervaren kiezen hiervoor.
Aan het onderzoek deden 2300 werkgevers uit bijna alle bedrijfssectoren mee. Vakkennis en jaren werkervaring worden het vaakst losgelaten. Ook nemen werkgevers vaker kandidaten aan zonder de gewenste vaardigheden of diploma’s en certificaten. Het aandeel werkgevers dat in de afgelopen twee jaar een kandidaat in dienst nam die niet aan de gewenste eisen voldeed verschilt per sector. Het aandeel is het grootst in het openbaar bestuur, verhuur en overige zakelijke diensten. In de sectoren financiële dienstverlening, ICT en cultuur, sport en recreatie is het percentage het kleinst.
Bijna alle werkgevers die kandidaten hebben aangenomen die niet aan alle functie-eisen voldoen, geven aan dat ze hem of haar binnen de organisatie laten leren van collega’s of de leidinggevende. Ook wordt vaak genoemd (74 procent) dat scholing wordt ingezet om te zorgen dat de kandidaat aansluit bij de gevraagde functie-eisen. Werkgevers die meer last hebben van de krappe arbeidsmarkt bieden vaker een opleiding, training of cursus aan dan werkgevers die hier geen last van hebben.
Verder geeft ongeveer 42 procent van de werkgevers aan het takenpakket van de kandidaat aan te passen wanneer een kandidaat niet aan de gevraagde eisen voldoet. Een klein deel van de werkgevers neemt andere maatregelen zoals het inzetten van een (externe) coach of het aanpassen van de werktijden om de kandidaat op de functie-eisen aan te laten sluiten. Uit het onderzoek blijkt ook dat werkgevers aanpassingsvermogen belangrijker zijn gaan vinden op de werkvloer. Het is belangrijk dat medewerkers hun kennis en vaardigheden blijven ontwikkelen om goed mee te gaan met veranderingen in het werk.
Bijna drie kwart (73 procent) van de werkgevers verwacht dat aanpassingsvermogen de komende vijf jaar belangrijker wordt. Dit heeft mogelijk te maken met technologische ontwikkelen, zoals het toenemend gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Met de huidige krappe arbeidsmarkt en het tekort aan technisch personeel staan veel bedrijven in bijvoorbeeld de IJmond voor grote uitdagingen om genoeg personeel te vinden. Daarom is de Techport Techniektuin opgestart om instromers direct te laten starten in de techniek.
Onlangs zijn kandidaten van de Techniektuin gestart met hun stage bij zeven deelnemende bedrijven. Op 6 mei begint een nieuwe klas in samenwerking met het Nova College Beverwijk. De Techport Techniektuin stelt geen eisen aan het opleidingsniveau van de kandidaten, het belangrijkste is de motivatie en het écht willen. Ook het niet (volledig) beheersen van de Nederlandse taal is geen barrière, maar er moet wel voldoende basiskennis van de Nederlandse taal zijn om het programma te kunnen volgen.