Reclame 'vermomd' als huis-aan-huisblad doorkruist Amsterdams stickerbeleid

24 aug 2018, 15:33 Bedrijvigheid
reclame
Pixabay

Oud-hoofdredacteur Sjuul Paradijs van de Telegraaf heeft een open brief aan burgemeester Femke Halsema van Amsterdam geschreven waarin hij zijn nieuwe project, het huis-aan-huisblad City, verdedigt. City omzeilt het verbod op ongevraagde reclame in de brievenbus met een blad dat daar voor 88 procent mee gevuld wordt. Zaanstad wil volgend jaar net als de hoofdstad een nieuw stickerbeleid invoeren om ongevraagde reclame een halt toe te roepen.

beste femke

Amsterdam beraadt zich op maatregelen tegen City naar aanleiding van de grote hoeveelheid reclame boodschappen in het blad. Paradijs (namensTrusted Media Publishers) en uitgever Bert Geefshuijen (van initiatiefnemer H.A.H. Retail Uitgeverij uit Baarle-Nassau) spreken echter van ‘e en volstrekt ongewenste inmenging van de overheid in de journalistieke vrijheden'. Volgens Paradijs maakt zijn redactie van vier onafhankelijke journalisten wekelijks meer dan 40 verhalen, reportages en berichten over de stad, waarmee de journalistieke waarde voldoende aangetoond zou zijn.

City boven tien procent journalistieke inhoud

Op dit moment kan de gemeente de verspreiding van City niet tegenhouden,

omdat e

en huis-aan-huisblad

volgens de geldende regels

meer dan

tien

procent journalistieke inhoud

moet

bevatten, en daar

zit City

met

twaalf

procent

zelfs boven

.

De krant mag daarom

ook bij huizen zonder brievenbussticker bezorgd worden. Alleen een Nee/Nee-sticker houdt zowel reclamefolders als huis-aan-huisbladen tegen.

Zaanstad volgt op 1 januari 2019

Sinds begin dit jaar moge n reclamefolders alleen nog verspreid worden in Amsterdam in brievenbussen met een Ja/Ja-sticker. Zaanstad wil dat beleid op 1 januari 2019 eveneens invoerenn om onnodig papierverbruik te bestrijden.