Stof dat neerdaalt in de IJmond en omgeving, met Tata Steel als belangrijke bron, bevatte eind vorig jaar iets minder schadelijke stoffen en metalen dan bij eerdere metingen. Wel blijft het stof veel sterker vervuild met bijvoorbeeld polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) en metalen als chroom en vanadium dan gemiddeld in Nederland, melden onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Ze hebben het stof in de omgeving van de staalfabriek voor de vierde keer onderzocht. Net als bij eerdere metingen is sprake van een 'structureel verhoogde depositie van PAK en een groot aantal metalen'. Alleen de hoeveelheid ijzer in het stof is flink gedaald. Bij andere stoffen, waaronder lood, is de afname licht. Het RIVM trekt nog geen conclusies over trends. 'Het is niet duidelijk of de dalingen structureel zijn en wat de oorzaak ervan is.' Op basis van de metingen kan het RIVM ook niet zeggen of maatregelen die Tata heeft genomen effectief zijn.
Op dit moment zijn er in Nederland geen regels voor de neerslag van grofstof in de leefomgeving. In Duitsland en België zijn daarvoor wel kaders ontwikkeld. De provincie verkent wat de mogelijkheden van een normenkader voor de depositie van grofstof zijn, dat aansluit bij bestaande regelgeving en hoe er effectief kan worden gehandeld, zodat de leefomgeving ook daadwerkelijk gezonder kan worden. Om de ontwikkelingen van grofstof in de IJmond te blijven volgen, zal de provincie dit jaar opnieuw een depositieonderzoek laten uitvoeren.
Het strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel is 'in een gevorderd stadium' en het streven is om het 'zo snel als verantwoord mogelijk af te ronden,' laat het Openbaar Ministerie weten in reactie op de open brief van organisaties als FrisseWind.nu en omwonenden van het staalbedrijf. Advocaat Bénédicte Ficq deed in mei 2021 namens honderden mensen aangifte. Ze verwijten Tata dat het bewust gevaarlijke stoffen uitstoot en gezondheidsschade veroorzaakt bij omwonenden. Het OM zag begin 2022 aanknopingspunten voor een onderzoek. Dat is echter 'omvangrijk, technisch van aard en juridisch complex'. Een definitief besluit om het bedrijf al dan niet te vervolgen is nog niet genomen.