De hitte heeft vroeg in het seizoen al geleid tot 'een alarmerende toename van agressie en geweld' in de horeca. Na de invoering van extra cameratoezicht en het uitrusten van BOA's met bodycams, worden nu ook mystery guests ingezet om de oorzaken van dit probleem in kaart te brengen.
'Er vinden handtastelijkheden en ander ongewenst gedrag plaats tegenover horecamedewerkers. In de horeca werken vaak jonge en kwetsbare mensen, en zij zijn hier niet altijd tegen opgewassen. Ook de toename van samenscholingen en agressie bemoeilijkt het optreden,' zegt Rob Baltus, regiovoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. De ongeveer tien mystery guests zullen zich tijdens hun onderzoek concentreren op drie belangrijke aspecten: het gedrag van het horecapersoneel, de inrichting van de horecagelegenheden en het risicoprofiel van de gasten die agressie aanwakkeren.
Op initiatief van Koninklijke Horeca Nederland en PVO Noord-Holland zullen horecagelegenheden aan de kust tussen Zandvoort en Bloemendaal Bergen en uitgaansgelegenheden in verschillende centrumgebieden worden bezocht. Het doel van de mystery guests is om te achterhalen welke factoren bijdragen aan agressie en geweld. De resultaten worden door de provinciale afdelingen van Platform Veilig Ondernemen en Koninklijke Horeca Nederland gebruikt om op maat gemaakte programma's voor horecaondernemers te ontwikkelen.
KHN Noord-Holland erkent de zorgen van ondernemers. Volgens de brancheorganisatie hebben sommige uitgaanders het gevoel dat ze de 'verloren' coronajaren moeten inhalen, wat leidt tot grensoverschrijdend gedrag. Uit een onderzoek van EenVandaag blijkt dat een derde (34 procent) van de ondervraagde mensen die wel eens uitgaan in de afgelopen vijf jaar slachtoffer is geweest van uitgaansgeweld. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 6000 mensen die uitgaan in bijvoorbeeld kroegen, clubs of op festivals.
'Het gebrek aan ervaren horecapersoneel werkt de problematiek in de hand. Tijdens en na de coronapandemie ging veel barpersoneel op zoek naar alternatief werk. Het tijdig signaleren van en omgaan met uitgaanders onder invloed van alcohol en drugs vergt kennis en ervaring. Door een tekort aan ervaren horecapersoneel konden incidenten vorig jaar minder goed voorkomen worden,' signaleren de initiatiefnemers.