JS Cocoa overweegt te verkassen naar HoogTij; woningen aan Sonoyweg

09 jan , 14:58 Bedrijvigheid
screenshot 20250109 143515
Gemeente Zaanstad

JS Cocoa aan de Diederik Sonoyweg in Zaandam is zich aan het oriënteren op een verhuizing naar HoogTij, waar meer ruimte is voor groei. Om dat financieel mogelijk te maken zouden er op het huidige terrein woningen moeten komen. Het college heeft er wel oren naar.

Dat spreekt van 'een kansrijk initiatief, dat kan passen binnen de wettelijke kaders en beleidsuitgangspunten van Zaanstad'. In een startnotitie zijn voorwaarden, ambities, uitgangspunten en onderzoeksaanbevelingen meegegeven voor de verdere uitwerking van de plannen. JS Cocoa zit al meer dan een eeuw op de huidige locatie, maar die wordt te krap. In plaats van de huidige gebouwen zouden er woningen, bedrijvigheid en maatschappelijke voorzieningen kunnen komen. Daarnaast komt er een landschapszone tussen de JS-locatie en de Leeghwaterweg en Haaldersbroek en is er plek voor centrale parkeerplekken voor de buurt.

Gevarieerd aanbod

Het gebied ligt dichtbij het station Zaandijk Zaanse Schans en wordt daarom beschouwd als een aantrekkelijke locatie om te ontwikkelen tot stedelijke knooppunt. De ontwikkelaar mikt op woningen in diverse prijsklassen, schrijft het college aan de gemeenteraad. Het uitgangspunt is 66 procent wonen in de vorm van appartementen en polder-, dijk- en waterwoningen, waarvan:

  • 30 procent sociale huur;
  • Tien procent middenhuur;
  • Tien procent koop middensegment laag;
  • Tien procent koop middensegment hoog;
  • 20 procent vrije sector koop;
  • 20 procent vrije sector huur duur
  • 20 procent werken;
  • Vijftien procent voorzieningen;
  • Veertien vierkante meter per woning openbaar groen en
  • Parkeernorm behorend bij de categorie ‘matig stedelijk’. 

Het te ontwikkelen gebied is uniek gelegen. Enerzijds vormt het de overgang tussen het noordelijk gelegen veenweidegebied en Natura 2000-landschap van de Kalverpolder metdaarin ook de Zaanse Schans en de zuidelijk gelegen plas De Poel als uitloper van de Zaan met het historische lint van woonwijk Het Kalf en schiereiland de Hemmes. Anderzijds vormt het de overgang tussen de oostelijk gelegen historische bebouwing van buurtschap Haaldersbroek en de westelijk gelegen bedrijvigheid. Dat unieke karakter moet niet alleen behouden blijven, maar waar mogelijk versterkt worden.

De Poel

Het gebied ligt aan De Poel en heeft een directe open verbinding met de Zaan. Als oeverlijn was er oorspronkelijk een meanderende dijk. Door het rechttrekken van de dijk en ophogingen aan weerszijden ervan is de nabijheid van het water verloren gegaan. 'Zodoende is het belangrijk om de zichtbaarheid van de dijk te vergroten door het herstellen van de continuïteit en herprofilering van de dijksloot.' Er was al eerder vastgesteld dat er een openbare fietsroute op de Diederik Sonoyweg moet komen. De oevers van De Poel moeten 'beleefbaar en bereikbaar' worden. 'In feite fungeert het landschap als leidraad bij dit project; dit betekent ook dat er geen extra ophogingen meer komen en dat er alleen ontwikkeld wordt op de reeds opgehoogde delen.'