Internationale vakbondsbijeenkomst om vuist te maken tegen Lidl

20 sep , 12:00 Bedrijvigheid
screenshot 20240920 105942
Vakbondsleiders uit zeker zestien landen zijn vandaag in Amsterdam bij elkaar om een gezamenlijke Lidl-strategie te coördineren. Het gaat om vakbonden uit onder meer Duitsland, Spanje, Finland, Tsjechië en Italië. Uit Nederland is de FNV aanwezig om mee te denken over betere arbeidsomstandigheden voor Lidl-medewerkers in al deze landen.
Het is uniek dat werknemers van een internationaal bedrijf op deze manier hun krachten bundelen om via vakbonden betere arbeidsvoorwaarden te krijgen, laat de FNV weten.  ‘Lidl doet zich graag voor als een vriendelijke en groene supermarkt. Maar als vakbonden zien we ook de andere kant: een grote internationale geldmachine die vooral oog heeft voor de belangen van zijn eigenaar en keihard over de belangen van medewerkers heen walst. Dat is eigenlijk in elk land waar Lidl opereert hetzelfde, en daarom willen we samen een vuist maken ,' zegt bestuurder Fatma Bugdayci-Karatas van FNV Handel.  In Nederland heeft het bedrijf ongeveer 22.000 werknemers, verspreid over 440 filialen en zes distributiecentra.

UNI Global Union

De vakbonden die in Amsterdam meepraten zijn allemaal onderdeel van UNI Global Union, de internationale federatie van vakbonden uit 150 landen. Samen vertegenwoordigen de bonden meer dan 20 miljoen werknemers. ‘Werkgevers en overheden opereren en coördineren met elkaar op internationaal niveau. Om werknemers goed te vertegenwoordigen, is het essentieel dat de FNV op Europees en internationaal niveau samenwerkt met andere vakbonden. Want het beleid dat bijvoorbeeld door Lidl in Duitsland wordt gemaakt, is van invloed op de Nederlandse werknemer,' nbenadrukt Bugdayci-Karatas.

CAO supermarkten

In Nederland onderhandelt de FNV momenteel over een nieuwe CAO en betere arbeidsvoorwaarden voor supermarktmedewerkers met de koepelorganisatie van supermarkten. Lidl is een belangrijke speler in die organisatie. De CAO-onderhandelingen lopen stroef. De vakbond zet in op zes procent loonsverhoging en afschaffing van het jeugdloon. De werkgevers willen niet verder gaan dan een magere twee procent erbij. Afschaffing van het jeugdloon is voor hen onbespreekbaar. De oude CAO voor supermarkten liep op 1 juli af. Volgende week volgt een nieuwe onderhandelingsronde.