ADVERTORIAL Bedrijven doen er alles aan om te voorkomen dat er wordt ingebroken bij de zaak. Inbraken en diefstallen kosten ondernemers jaarlijks miljoenen. Het gaat dan niet alleen om gestolen spullen, gereedschap, machines en auto’s, maar ook om schade die bij de inbraak wordt veroorzaakt. Lang niet elke ondernemer is verzekerd tegen diefstal en inbraak omdat de premies vaak torenhoog zijn. Daarom is goede inbraakbeveiliging voor veel bedrijven topprioriteit.
Inbraakpreventie begint met goede sloten op de deuren. Maar ook aanvullende maatregelen zoals cameratoezicht en toegangscontrole bij de deur of de toegang tot het terrein. Daarnaast dragen bij steeds meer bedrijven de medewerkers een badge en worden deze ook aan bezoekers uitgereikt. Zo is het altijd duidelijk wie er bij het bedrijf rondloopt en of een bezoeker is gezien door de receptie. Ook is er streng toezicht op het open laten staan van ramen en achterdeuren, want juist dit soort zwakke plekken zijn geliefd bij inbrekers en insluipers.
Je kunt als ondernemer gebruik maken van een digitaal toegangscontrole systeem. Dit systeem werkt samen met een elektronisch slot op de toegangsdeuren. Zodra een medewerker zijn pasje er tegenaan houdt wordt geregistreerd dat hij of zij binnen is. Moderne systemen werken met de smartphone. De medewerker laat de camera van zijn telefoon contact maken met het slot en als deze wordt herkend wordt het slot ontgrendeld. Op die manier hoeven er geen pasjes meer te worden uitgegeven en kunnen er ook geen sleutels meer zoekraken. Aan een verloren telefoon heeft iemand die kwaad wil niet veel, want de meeste telefoons werken tegenwoordig met een vingerafdruk of gezichtsherkenning en kunnen dus niet zomaar worden ontgrendeld.
Welke maatregelen je neemt om de kans op een inbraak te verkleinen hangen natuurlijk af van de aard van je bedrijf. Een elektronische cilinder is altijd wel een goed idee, want daardoor voorkom je dat een inbreker het slot op de deur eenvoudig kan forceren. Let ook op dat er geen ramen open staan. Tenzij ze zich op de vierde verdieping bevinden en er geen ladder klaar staat is een openstaand raam een duidelijke uitnodiging om naar binnen te klimmen. De toegangscontrole begint natuurlijk al op het terrein, zorg dat het bedrijfsterrein omheind is en dat het toegangshek dicht is als het bedrijf is gesloten en liefst van een slagboom is voorzien zodat iedereen die het terrein op wil zich moet melden. Je mag op je terrein cameratoezicht toepassen, op voorwaarde dat je dit kenbaar maakt, bijvoorbeeld door middel van een bord op de gevel of bij het toegangshek. Je kunt een slotdeskundige ook een rondgang door het bedrijf en over het terrein laten maken om mogelijke zwakke plekken op te sporen en tips te geven om de situatie te verbeteren. Hoe lastiger het is om in te breken, hoe groter de kans is dat een inbreker liever een ander doelwit uitkiest.