De ondernemers van het horecaplein in Zaandam willen dit weekeinde al agenten terug op straat: vier man politie op vrijdag zes op zaterdag. Sinds begin dit jaar is er geen politietoezicht meer en sindsdien gaat het van kwaad tot erger. Volgens de ondernemers is de veiligheid zoek en dat kost hen bezoekers en omzet.
Elk weekend komen er rond 1500 bezoekers naar het horecaconcentratiegebied en daar zitten naar schatting altijd wel zo'n 200 tussen die rottigheid veroorzaken. De portiers kunnen dat niet aan: ze zijn er niet op getraind en ze stralen niet hetzelfde gezag uit als een agent in uniform. Mensen rijden in de auto dronken door de Damstraat. Asielzoekers gooien flessen wijn door het Mexicaanse reataurant en mensen liggen in elkaar geslagen op de brug, vertelden de ondernemers gisteren als voorbeelden aan een verbijsterde gemeenteraad. En daar komt nog bij dat de afwezigheid van politiemensen een gedragsverandering bij bezoekers tot gevolg heeft gehad: incidenten worden heftiger en dat heeft ook een negatieve uitstraling op Zaandam als uitgaansstad.
Niet alleen in de nachten in de weekeinden is het echter niet pluis op de Dam en omgeving. De ondernemers zien de omgeving vervuilen en verloederen omdat er al sinds 2012 wordt gepraat over een herinrichting die er maar niet komt zijn ze zelf huiverig voor investeringen: zonder een helder beeld van de toekomst vormen die een te groot risico. Steeds wisselende gesprekspartners bij de gemeente zorgen voor de eindeloze vertraging, samen met de regeldichtheid in Zaanstad. Hier kan meer niet dan wel, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Alkmaar en Purmerend. En Amsterdam Noord, dé concurrent waar de Zaanse jeugd momenteel wel een aanbod van haar gading vindt.
Wat de ondernemers daarbij ook dwas zit is dat ze wel flink in de buidel moeten tasten om überhaupt open te mogen zijn. Een horeca-exploitatievergunning kost hier ruim 3700 euro; in Alkmaar is een alcoholvergunning maar 315,99 en een exploitatievergunning 422,05 euro. De problemen stuiten in het stadhuis op begrip, maar er volgt geen actie. Niet alleen de herinrichting is een gebed zonder end, maar de vuilproblematiek, de ongure situatie in omliggende straten, de brommers en fietsers in het wandelgebied en de overal en nergens gestalde bezorgscooters zijn ook een al jaren durende bron van ergernis. Om maar wat te noemen.