KPN heeft de laatste tijd in Zaandam gewerkt gewerkt aan de aanleg van glasvezel. De kabels liggen inmiddels in de straten en bijna alle huizen zijn aangesloten op het netwerk. Nu is het tijd om ook de hoogbouw in Zaandam Zuidoost aan te sluiten.
Het aansluiten van de woningen is de laatste stap voor bewoners voor toegang tot het snellere internet. Hiervoor kunnen zij een afspraak maken met de KPN-monteur. Bewoners die hebben aangegeven een glasvezelaansluiting te willen ontvangen een brief van KPN met een afspraakvoorstel. Deze datum en tijd kunnen ze zelf wijzigen als het niet uitkomt. Tijdens de afspraak plaatst de monteur de glasvezelaansluiting op de eerder bepaalde locatie in de woning. Over dit proces gaven medewerkers van KPN eerder uitleg in de Sultan Ahmet Moskee. Zij legden toen met meertalige stappenplannen en Arabisch sprekende collega’s uit hoe glasvezel wordt aangelegd en hoe je een aansluiting krijgt.
Bilal Lakbilat, projectleider bij KPN: 'We gaan nu de woningen aansluiten. Bewoners krijgen een brief met een datum en een tijd waarop we langskomen. We merken dat niet alle bewoners de Nederlandstalige brief begrijpen, dus vragen we bewoners om elkaar daarbij te helpen.' Het kost bewoners niets om de aansluiting in de woning te laten monteren. Om daadwerkelijk gebruik te maken van glasvezel, hebben bewoners een glasvezelabonnement nodig en apparatuur van hun provider. Na installatie kunnen ze kiezen uit meer dan 50 providers.
Bewoners die nog niet hebben laten weten dat zij een glasvezelaansluiting willen, kunnen hun adres en e-mail nog doorgeven. Dan krijgen zij ook een afspraakvoorstel van de KPN-monteur voor de installatie. KPN heeft als doel 80 procent van de Nederlandse huishoudens te bereiken met haar glasvezelnetwerk. Daarvan is inmiddels al 63 procent behaald.