Geen natuurvergunning stikstof nodig voor brandweeroefenterrein

13 okt , 9:55 Bedrijvigheid
screenshot 20241013 095214
Facebook / Vrijwillige Brandweer Prins Bernhardplein Zaandam

De Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland krijgt geen natuurvergunning voor het gebruik van het brandweeroefenterrein aan het Prins Bernhardplein 112 in Zaandam, omdat er op grond van de Wet natuurbescherming geen vergunning nodig is. Het besluit van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord heeft alleen betrekking op stikstof: over de aanwezige PFAS wordt niet gerept.

Volgens de dienst komt er door het gebruik van het oefenterrein niet meer stikstof vrij dan op grond van de in juni 2016 verleende vergunning Wet milieubeheer is toegestaan, waarmee er spralke is vamn een legale situatie. De vergunningaanvraag had betrekking op de Natura 2000-gebieden Polder Westzaan, Wormer- en Jisperveld & Kalverpolder’en Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske. Het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken liggen nu zes weken ter inzage bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord aan het Dampten 2 in Hoorn.

Nog geen actie bekend

In juli 2023 bleek na onderzoek dat in Zaanstad alleen PFAS-verontreiniging voorkomt op de brandweeroefenplaats naast de Zaandamse rotonde, waar in het verleden is gewerkt met blusmiddelen die de inmiddels als uiterst onwenselijk en schadelijk beschouwde chemische stoffen bevatten. Wat er nodig is om de grond op te schonen is nog niet bekend. PFAS ofwel poly- en perfluoralkylstoffen bestaan uit een groep chemische verbindingen die nauwelijks tot niet afbreekt in de bodem en die zich kan ophopen in voedselketens. De twee meest voorkomende verbindingen zijn PFOS en PFOA.  

Verbod

Elders in Nederland zijn waterschappen inmiddels een lobby gestart voor een ban op PFAS in 2026, vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod. ‘De situatie verslechtert met de dag en de doelstellingen in de Europese Kaderrichtlijn Water rondom waterkwaliteit raken steeds verder uit zicht. De gifkraan moet nu eindelijk eens dicht.’ De waterschappen roepen de betrokken ministeries in een brandbrief op om uiterlijk 1 januari 2026 te zorgen voor een verbod op de productie van PFAS, op het lozen van zulke stoffen door bedrijven die commerciële producten maken en een im- en exportverbod voor niet-essentiële producten die PFAS bevatten.