De FNV roept de Tweede Kamer, de staatssecretaris en de provincies op om zich actief te gaan bemoeien met het CAO-conflict in het streekvervoer, naar aanleiding van de zorgen van mensen die afhankelijk zijn van het OV om te gaan stemmen voor de Provinciale Staten op 15 maart. Dan staat ook een stakingsdag gepland.
‘Als de overheid als opdrachtgever zorgt dat werkgevers in het openbaar vervoer een leefbaar loon en normale werkdruk bieden, dan hoeven de buschauffeurs op 15 maart niet meer te gaan staken en kan iedereen van zijn democratisch recht gebruik maken,' redeneert woordvoerder Marijn van der Gaag. In het OV wordt al sinds vorig jaar actie gevoerd voor een betere CAO.
Geen hoge verwachtingen
‘Medewerkers en vakbonden vinden het altijd heel vervelend als er bij stakingen overlast is voor het publiek. Ook de buschauffeurs gaan liever vandaag dan morgen weer aan het werk. En zeker in dit geval bij verkiezingen is het extra vervelend. Daarom bespreken wij met andere bonden en onze achterban hoe we om zullen gaan met staken op 15 maart,’ aldus Van der Gaag. De FNV roept de overheden op in te grijpen, omdat er op dit moment geen hoge verwachtingen meer zijn dat de werkgevers de overlast voor het publiek gaan oplossen.
Werkgevers de oorzaak
Van der Gaag: ‘Nu zijn alle ogen gericht op de medewerkers en de vakbonden om de overlast op te lossen, maar het probleem ligt ergens anders. De oplossing van dit CAO-conflict en daarmee van de overlast voor reizigers ligt in eerste instantie bij de werkgevers. Nu die niet thuis geven, is het de beurt aan de overheden.’ Bij eerdere arbeidsonrust
verbood de rechter het gratis vervoeren van passagiers als alternatieve actievorm.