Onderzoek van kennisinstituut Nivel laat zien dat driekwart van de openbare apothekers te maken heeft met een personeelstekort en dat zij verwachten dat deze tekorten in het komende jaar aanhouden. Een laag salaris, hoge werkdruk en de negatieve houding van patiënten zijn de meest genoemde redenen voor de uitstroom van assistenten. Ook vindt de beroepsgroep dat er onvoldoende erkenning en waardering is voor apothekersassistenten.
De openbare farmacie sector staat onder druk. De uitstroom van met name apothekersassistenten neemt de laatste jaren toe en zorgt voor 'een zorgwekkende situatie in de openbare apotheken,' aldus het onderzoek. Een online uitgezette vragenlijst van Nivel werd ingevuld door 420 apothekers. Driekwart van hen geeft aan een tekort aan apothekersassistenten te hebben gehad (of nog te hebben) gedurende het afgelopen jaar. Ongeveer één op de drie heeft een tekort aan apothekers gehad in dezelfde periode. Apothekers verwachten niet dat deze tekorten kleiner worden. Zij schatten dat het tekort aan assistenten oploopt, van een tekort aan 1,5 fte in de afgelopen twaalf maanden tot 1,9 fte in het komende jaar.
De belangrijkste reden voor de uitstroom van de assistenten is het lage salaris, genoemd door twee derde van de apothekers. Voor de apothekers zelf is dat de werkdruk. Een hoge werkdruk, privéomstandigheden en het beleid rondom geneesmiddelen is hun top drie van meest genoemde redenen. Redenen voor apothekersassistenten om wél te blijven zijn het team van collega’s, het patiëntencontact en de liefde voor het vak. Dit geldt ook voor de apothekers.
Zij die blijven kunnen echter veelal zorgtaken zoals een huisbezoek, zorgprojecten, extra zorg voor specifieke doelgroepen, buddyzorg en preventiezorg niet langer uitvoeren. Zorgtaken die langer blijven liggen zijn de afhandeling van medisch farmaceutische beslisregels, zorgprojecten en gesprekken met patiënten. Apothekers geven aan dat zij zelf vaker zaken oppakken die normaal gesproken tot het takenpakket van apothekersassistenten horen, waardoor hun eigen taken (langer) blijven liggen.