Dienstverlening EBS vanaf 20 oktober naar 91 procent van de ritten

23 sep , 14:21 Bedrijvigheid
screenshot 20240923 135737
Zaanstad is nog met EBS in gesprek over nieuwe busroutes, omdat daar ook nieuwe bushokjes en andere aanpassingen langs de weg voor nodig zijn. Begin deze maand is vervroegd het Vervoerplan 2025 ingegaan en  de bedoeling van EBS is om de dienstregeling stap voor stap uit te breiden in Zaanstreek - Waterland.
De vervoerder hoopt 'medio 2025' een volledige dienstregeling te kunnen rijden in de regio, werd afgelopen juli duidelijk. Vanaf 20 oktober is de verwachting van EBS om te kunnen opschalen naar 91 procent van de beloofde en afgesproken dienstregeling. In principe betekent dit ook dat er dan met de nieuwe voorgestelde routes uit het Vervoersplan wordt gereden. De Vervoerregio komt eind november of begin december met een rapportage van de rituitval over de maanden september en oktober.  

Evaluatie

Omdat de dienstverlening van EBS sinds de komst naar de Zaanstreek in december voig jaar met horten en stoten is verlopen, heeft de Vervoerregio een eigen evaluatie uitgevoerd van het proces tot nu toe. Daar heeft Zaanstad nog wel wat kanttekeningen bij, die aan de orde komen tijdens de komende vergadering van de regioraad op 1 oktober. Zo is een vraag of de problemen van de afgelopen maanden voornamelijk te wijten zijn aan externe factoren waar noch EBS, noch de Vervoerregio grip op hebben - denk aan de veranderende arbeidsmarkt en de late levering van de nieuwe elektrische bussen - of toch ook aan fouten die door de organisaties zelf zijn gemaakt.

Helemaal onafhankelijk?

In het evaluatierapport staat ook dat er geen medewerkers geïnterviewd van in de concessie geïnteresseerde vervoerders, inschrijvers en de uiteindelijke winnaar EBS). 'Dit geeft toch een lichtelijk eenzijdig beeld. De vraag aan de VRA is of zij hiermee de onafhankelijkheid van het onderzoek kan garanderen,' schrijft Zaanstad in haar zienswijze op de evaluatie.