Te afhankelijk van Chinese panelen? Alternatief in West-Knollendam

07 jul 2022, 10:28 Bedrijvigheid
energyra 2 915x518 1
YouTube / Energyra
Zonnepanelen en alle technologie daarachter zouden niet meer vrijwel alleen uit China moeten komen. Volgens het Internationaal Energie Agentschap gaat het niet lukken om aan klimaatdoelen te voldoen als er geen extra toeleveringsketens in andere landen bij komen. De fabriek die daarin het voortouw neemt staat in West-Knollendam.
Energyra kende een moeizame start , maar tekende vorig jaar een strategische samenwerkingsovereenkomst met het Canadese bedrijf EnerDynamic Hybrid Technologies voor de productie van zonnepanelen die zijn gebaseerd op metal wrap through (mwt-) en interdigitated back contact (ibc-)zonneceltechnologie. EHT en Energyra ontwikkelen samen een nieuwe generatie zonnepanelen die soldeervrij zijn en vrij van lood, fluor- en polyfluoralkylstoffen (PFAS).

Steenkool

De wereldwijde productiecapaciteit voor zonnepanelen is de afgelopen tien jaar in toenemende mate verplaatst van Europa, Japan en de Verenigde Staten naar China en dat was ook in de ogen van de initiatiefnemers van Energyra geen goede ontwikkeling. In het jongste rapport rapport van de denktank voor de energiesector staat dat de zonnepanelenindustrie in China voornamelijk draait op energie uit steenkool. Daar verandering in brengen helpt natuurlijk ook bij de klimaataanpak.

Leveringsproblemen

De Chinezen zouden door al hun investeringen en innovatie tegenwoordig goed zijn voor meer dan 80 procent van de markt en dat aandeel loopt komende jaren waarschijnlijk nog verder op tot ruim 95 procent. 'China heeft een belangrijke rol gespeeld bij het wereldwijd verlagen van de kosten voor zonne-energie,' legt IEA-directeur Fatih Birol uit. Maar inmiddels zijn vertragingen en hogere prijzen als gevolg van leveringsproblemen aan de orde van de dag. Ook dat biedt nieuwe kansen voor de fabriek in West-Knollendam. Energyra is inmiddels met 250.000 panelen per jaar de grootste producent van ons land .