Zilveren jubileum Hornbach in NL ook mijlpaal in Zaandam

Foto: Google Street View

Hornbach viert dit jaar zijn zilveren jubileum in Nederland en daarmee ook in Zaandam. In 1997 opende de Duitse bouwmarkt de eerste vestiging van het land. Nu zijn er zeventien projectbouwmarkten, één Hornbach Vloeren en een succesvolle onlineshop.

Toch had het maar een haar gescheeld of het bedrijf had het eerste jaar in Nederland niet overleefd. Algemeen directeur Evert de Goede vertelde in 2012 aan NRC Handelsblad hoe hij, toen in dienst bij het eveneens Duitse Marktkauf, reageerde toen hij de eerste keer bij Hornbach in Zaandam kwam. Hij moest hard lachen. ‘Als dít onze concurrent moet worden…’, dacht hij.

‘Wat mij direct opviel, was het assortiment,’ vertelde De Goede. Dat was heel Duits. ‘Behang dat in Nederland al tien jaar niet meer verkocht werd. En dan dat enórme gebouw, die enórme parkeerplaats. Alles straalde uit dat het heel duur was. Terwijl de belofte juist was dat Hornbach veel goedkoper zou zijn dan de bestaande bouwmarkten.’ De rest is geschiedenis – net als Marktkauf (in Nederland, althans).

Verder groeien

De projectbouwmarktketen is nu de grootste bouwmarkt van Nederland met ruim 3300 personeelsleden en de ambitie is om verder te groeien. ‘Onze projectbouwmarkten en tuincentra zijn drie tot vier voetbalvelden groot en elke vestiging is goed voor één tot 1,5 procent van de markt. We schommelen daarmee al een tijdje rondom de 25 procent marktaandeel,’ aldus De Goede. In een kwart eeuw hebben we een kwart van de Nederlandse markt in handen. Een geweldige prestatie. Reken maar dat we trots zijn.’

Toekomstplannen

Het ideaal van Hornbach is 20 tot 25 projectbouwmarkten en een verdere verspreiding  van de afdeling Vloeren over het land. Er zijn ook plannen om de ProfiService, met voordelen gericht op de professionele bouwer flink te laten groeien. Een vrij recente primeur was de uitbreiding van de laagsteprijsgarantie. ‘De garantie geldt nu ook ná de aankoop. Zo gaan we daarin een stap verder dan anderen,’ aldus De Goede. Met de stichting Hornbachhelpt, opgericht in 2017, hebben medewerkers in vijf jaar tijd ook nog eens 5000 vrijwilligersuren besteed aan hulp bij maatschappelijke projecten.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen