Staking streekvervoer bereikt zaterdag onze regio

Foto: Wikimedia / Willem 90

De estafettestakingen in het streekvervoer voor een betere CAO bereiken zaterdag Zaanstreek – Waterland. De leden van de FNV houden dan een 24-uursstaking; het CNV is wel akkoord gegaan met het laatste aanbod van de werkgevers.

Welke bussen waar uitvallen is daarom nog niet te zeggen, wat een busreis voor passagiers zaterdag in onze regio en ook in Amstelland – Meerlanden en Haarlem – IJmond een hachelijke onderneming maakt. In andere delen van het land was de stakingsbereikheid groot. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat liet vandaag na vragen van Kamerlid Mahir Alkaya van de SP weten de werkonderbrekingen ‘bijzonder spijtig’ te vinden en te hopen dat de betrokken partijen zo veel mogelijk rekening houden met de belangen van de reizigers en de hinder voor reizigers zo veel mogelijk beperken.

Geen bemiddeling

Zij wil zich echter op de achtergrond houden in het conflict over fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden in het streekvervoer. De FNV eist onder meer dat de werkgevers het personeelstekort, de torenhoge werkdruk en het hoge ziekteverzuim van soms wel 25 procent aanpakken. ‘Omdat er hier sprake is van een arbeidsconflict tussen werkgevers en (vertegenwoordiging van) werknemers past mij terughoudendheid. Meer in het algemeen vind ik het van belang dat werkgevers oog hebben voor de werkdruk van hun werknemers,’ aldus Heijnen.

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen