Bedrijven Zaandam Zuid luiden opnieuw de noodklok

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

De Ondernemers Vereniging Zaandam-Zuid roept de nieuwe gemeenteraad op om de rond 700 bedrijven en ondernemers die zij vertegenwoordigt serieus te nemen. OVZZ heeft niet de indruk dat er veel begrip is voor de bedrijvigheid van de Achtersluispolder, Westerspoor, Zuiderhout, Houthavenkade, Hembrugterrein, Westzanerdijk en Zilverland.

‘Bedrijven scheppen banen, zorgen voor welvaart, maken de gemeente levendig, sponsoren lokale activiteiten en zijn de motor van onze regionale economie. Wij komen niet halen maar vooral brengen. Ondernemers hebben op dit moment een lokaal bestuur nodig met een sterke economische agenda, gericht op duurzaamheid en een brede welvaart. Dit in de ruimste zin van het woord en met oog voor de enorme vraagstukken op het gebied van energie en klimaat waar wij allen voor staan,’ schrijft de vereniging aan de raad. Om vervolgens nog maar eens de noodklok te luiden: de bedrijventerreinen verloederen en het behalen van de KVO-certificering (Keurmerk Veilig Ondernemen) staat onder druk. ‘Dit heeft economische effecten en beïnvloedt de veiligheid van de stad.’

Papieren werkelijkheid

‘Wij willen werken aan kansengelijkheid op de arbeidsmarkt: bedrijventerreinen zijn de motoren voor de ‘blue collar’ werkgelegenheid,’ aldus de ondernemers. Maar er lijkt te weinig oog te zijn voor deze werkenden in overalls en op werkschoenen: ‘Wij constateren dat de gemeente de laatste jaren is uitgegaan van een ‘papieren werkelijkheid’. De ontwikkeling van de Achtersluispolder en Zuiderhout zijn hier voorbeelden van. Vandaar dat wij ook nu onze mantra wederom herhalen: hoe dan?’

Eerder meepraten

Wonen en werken zoals de gemeente dat naast elkaar ziet gebeuren zonder klagende inwwoners – die allang blij zijn met dat huis waar ze zei lang op hebben moeten wachten – zien de ondernemers geen werkelijkheid worden. Maar zij voelen zich als laatsten bij de ontwikkelingen betrokken, terwijl ze als belanghebbenden vooraan zouden moeten staan. De OVZZ komt binnenkort met een eigen visie op de ontwikkelingen op Westerspoor en Zuiderhout en met een zienswijze over de transitie van de Achtersluispolder.

Werkgelegenheid

De OVZZ-bedrijven zorgen banen in de maak- en logistieke industrie en voor werkgelegenheid van heel wat Zaankanters. ‘Met name praktisch werk is belangrijk voor Zaanstad, en praktisch geschoold werk vraagt 250 vierkante meter per werknemer,’ zo wordt de raadsleden voorgehouden. De ondernemersvereniging wil er samen aan werken om die banen veilig te stellen en waar mogelijk uit te breiden.

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen