Wethouder blij met ondernemers Zaanbocht Wormerveer

Hans Krieger naast Leon Hamming (met bloemen) en andere ondernemers.
Hans Krieger naast Leon Hamming (met bloemen) en andere ondernemers.
Foto: Zaanstad

Sinds het begin van deze maand is de Zaanbocht in Wormerveer uitgebreid met twee nieuwe winkels, La Sourire en Luyt Bedden. Volgens wethouder Economische Zaken Hans Krieger floreert het winkelgebied door de betrokkenheid en inspanning van de ondernemers. Gisteren bezocht hij de Zaanbocht en bedankte hen. ‘Een geweldige prestatie! Zeker na twee zware coronajaren.’

Het succesverhaal van de Zaanbocht begon in 2014. Ondernemer en inwoner Leon Hamming werkte een visie uit voor het gebied waar op dat moment sprake was van langdurige leegstand. Er was ook weinig vraag naar woningen in dit stukje van Wormerveer. Leegstand is er nu niet meer en klanten komen er graag. De ondernemers in de Zaanbocht organiseren regelmatig evenementen zoals de Zaanbochtrun en Kunst uit de Bocht.  Vanuit het Plan van Aanpak Leegstand Zaanstad voert gemeente gesprekken met vastgoedeigenaren en ondernemers over plekken waar sprake is van zorgelijke, langdurige leegstand. Daar is hartje Wormerveer dus niet bij.

Pilot makelpunt

Waar transformatie naar wonen wenselijk is, zoals in de aanloopstraten van het hoofdwinkelgebied in Zaandam en boven winkels volgt Zaanstad samen met de provincie het ‘wonen voor winkels’- traject. Ook komt er een pilot voor een makelpunt: een digitaal platform waar ruimtezoekers en -aanbieders kunnen samenkomen zonder tussenkomst van de gemeente. Verder heeft Zaanstad sinds een aantal jaren een centrummanager voor stadshart Zaandam, Paul van Nobelen. Hij zet zich intensief in voor het winkelhart om de leegstand verder terug te dringen. Zo is er voor een grote winkel van 1700 vierkante meter op de Gedempte Gracht een huurcontract getekend ‘met een retailer waar Zaanstad erg blij mee is’, maar de naam blijft nog even een verrassing.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen