Wethouder stelt raad gerust: ‘ZMC is geen Slotervaart’

Foto: Google / Zaans Medisch Centrum

Raadsleden die bij het verzoek van het ZMC om meer financiële steun van de gemeente visioenen kregen van het Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen zijn gerustgesteld door wethouder Hans Krieger: bij die faillissementen ging het om besloten vennootschappen en het ZMC is een stichting. Alleen al vanwege de rechtsvorm gaat een vergelijking mank.

Het Zaans Medisch Centrum is een stichting die niet naar winst of rendement streeft, maar een kleine winst maken is wel nodig om investeringen mogelijk te maken, om wat eigen vermogen op te bouwen en om te voldoen aan de ratio’s die de banken hanteren. Het ziekenhuis staat voor grote investeringen, die de Rabobank en de Bank Nederlandse Gemeenten alleen willen financieren als Zaanstad ook meedoet met een verhoogde achtergestelde lening en een langere terugbetalingstermijn. Vanuit de raad kwamen in dat licht vorige week vragen over hoe de gemeente strakker financieel toezicht kan houden op het ZMC.

Meer achtergronden

Het ziekenhuis heeft beloofd om aanvullende stukken te sturen die meer duidelijk maken over het businessplan, de financiële risicoanalyse en de begroting tot minimaal 2029). Bij het opstellen van het businessplan is uitgegaan van een beoogd scenario en van een best case en een worst case scenario, aldus Krieger. Het ZMC blijft de gemeente daarnaast kwartaalrapportages verstrekken. Het ZMC heeft aangeboden  om na de verkiezingen de (nieuwe) raadsleden uit te nodigen voor een informatiesessie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen