ZMC wil meer en langer geld lenen van gemeente

Foto: Google Street View

Het college is van plan om het Zaans Medisch Centrum meer geld te lenen. In 2017 werd een krediet van vijf miljoen euro ter beschikking gesteld aan het ziekenhuis, dat vanaf 2026 jaarlijks met een miljoen zou worden afgebouwd tot nul in 2030. Het ziekenhuis heeft echter gevraagd om het plafond van de achtergestelde lening te verhogen naar 7,5 miljoen en om deze te laten doorlopen tot 1 juli 2029.

 

Het ZMC bevindt zich al langer in ‘een financieel lastige situatie,’ zoals het college het omschrijft. Het jaar 2020 werd met verlies afgesloten en ook over 2021 verwacht het ziekenhuis een negatief resultaat. De huisbankiers van de Bank Nederlandse Gemeenten en de Rabobank zijn bereid tot herfinanciering en financiering van het ZMC onder de voorwaarde dat de gemeente aan het verzoek van het ziekenhuis voldoet. Voor een toekomstbestendig ZMC zijn investeringen ter grootte van 30 miljoen euro nodig, inclusief vervangingen die niet te lang kunnen worden uitgesteld en die zeventien miljoen vergen.

In de afgelopen jaren is het achtergestelde krediet ‘beperkt gebruikt,’ laat het college de raad weten. Het gaat om geld dat is bedoeld ter overbrugging als het ZMC tijdelijk financiële armslag nodig heeft. Het ziekenhuis is de gemaakte afspraken over aflossing en rente altijd nagekomen. Op de balansdatum 2021 had Zaanstad een vordering van twee miljoen euro op het Zaans Medisch Centrum.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen