Digitale aanvallen op doelen in Oekraïne vanuit Wormer

Foto: Piqsels

Banken in Oekraïne zijn platgelegd via een hostingbedrijf in Wormer, schrijft NRC Handelsblad.Twee weken nadat premier Mark Rutte aankondigde Nederlandse cyberspecialisten naar het door Rusland bedreigde land te sturen om te helpen bij de strijd tegen Russische cyberaanvallen, blijken vauit de Zaanstreek de inleidende online beschietingen al te zijn ingezet.

Amerikaanse, Britse en Oekraïense veiligheidsdiensten denken dat de Russische inlichtingendienst GRU achter de aanvallen zit, meldt NRC. De aanvallen worden uitgevoerd door een netwerk van geïnfecteerde computers, een botnet. Een server die een centrale rol speelde in het aansturen van dat netwerk blijkt te zijn verhuurd door het bedrijf van de 22-jarige internetondernemer Sijmen Karel Bakker, dat vanuit het datacenter in Wormer opereert. Dat kwam eerder in het nieuws door banden met de radicaal-rechtse website Vizier op Links, dat regelmatig gegevens van linkse politici en activisten deelde.

Strafrechtelijk onderzoek

Het datacentrum Ecatel in Wormer is eigendom van Bartholomeus K. en Reinier van E. uit Den Haag, tegen wie momenteel een strafrechtelijk onderzoek loopt wegens kinderpornosites, spambots, illegale drugshandel, sites die auteursrechten schenden en belastingfraude. Bakker wilde tegen de krant niet veel zeggen, maar liet weten dat als de politie informeert naar de naam van de klant die zijn server huurde, ze die kan krijgen: ‘Ik verhuur de servers, en wat mijn klanten ermee doen is hun verantwoordelijkheid. Maar als het tegen onze voorwaarden en de Nederlandse wet is, halen we zonder pardon alles offline.’

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen