Forse winst PostNL, maar bezorgers moeten zelf fiets betalen

Foto: Twitter / Bart Sluis

Vijftig postbezorgers van PostNL voeren maandag 21 februari actie op de Dam in Amsterdam voor een goede CAO. Onder het motto Vooruit, niet achteruit eisen ze een eerlijk loon en betere werkomstandigheden. Vakbonden zijn sinds november aan het onderhandelen over een nieuwe CAO Postbezorgers. Dat verloopt moeizaam.

Postbezorgers verdienen nu tussen de tien en elf euro per uur. FNV wil dat het minimum uurloon naar 14 euro per uur gaat. ‘De postbezorgers verdienen nu veel te weinig om van rond te komen. PostNL biedt een teleurstellende loonsverhoging van zo’n 2,5 procent, dat is nog lager dan de inflatie,’ zegt bestuurder FNV Post en Pakketten Maadey Meuleman. De postbezorgers vinden dat onbegrijpelijk, omdat PostNL vorig jaar 277 miljoen euro winst maakte.

Zelf materialen betalen

Naast de beloning wil FNV ook dat er iets gedaan wordt aan de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden. Postbezorgers moeten bijvoorbeeld hun eigen fiets gebruiken en werkschoenen betalen om het werk te doen. De post halen zij op bij onverwarmde garageboxen, zonder wc of zitgelegenheid. ‘Postbezorgers gaan door weer en wind om Nederland te voorzien van post. Toch blijft het bedrijf de bezorgers minimaal belonen’, aldus Meuleman. Tijdens de actie op de Dam vertellen de postbezorgers hoe belangrijk het werk als postbezorger is en onder welke omstandigheden zij dit doen. FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha komt de postbezorgers steunen en zal onder andere toelichten wat de inflatie betekent voor mensen met een laag inkomen. Daar hebben overigens niet alleen postbezorgers last van, maar bezorgers in het algemeen.

https://twitter.com/esthervgarderen/status/1494709201792376835

 


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen