Zaanferry toch weer in de vaart, maar minder frequent

Foto: Gemeente Zaanstad

De Zaanferry gaat vanaf april toch weer varen tussen Wormerveer en Amsterdam, met meerdere tussenstops. De boot blijft in ieder geval in de vaart tot september, maar alleen van donderdag tot en met zondag. Die afschaling moet de dienst rendabel(er) maken. Zaanstad steekt er (weer) 181.500 euro in.

De veerdienst is financieel geen succes gebleken de afgelopen jaren, maar de wethouders Annette Baerveldt van Toerisme en Gerard Slegers van Verkeer noemen de Zaanferry ‘een belangrijke toeristische toevoeging voor de Zaanstreek,’ die past binnen de visievan Zaanstad om meer binnenlandse toeristen kennis te laten maken met onze regio. ‘Daarnaast heeft de gemeenteraad in het Zaans Mobiliteitsplan besloten meer in te zetten op personenvervoer over water.’ Het college vindt het daarom belangrijk dat de continuïteit van de verbinding behouden blijft.

Grote behoefte

Daarbij is er bij culturele en toeristische ondernemers in de Zaanbocht en op het Hembrugterrein grote behoefte om de bereikbaarheid van hun locaties via het water te vergroten, aldus de wethouders. Vanwege de bouw van een tijdelijke brug voor het vernieuwen van de Zaanbrug vaart de Zaanferry vanaf 1 april naar een nieuwe halte in Wormerveer. Waar deze precies komt wordt nog onderzocht.

Rederij Lee gaat door

Vorig jaar gaf concessiehouder rederij Lee aan vanaf januari dit jaar niet meer te kunnen varen omdat de verbinding onrendabel is, vanwege de hoge kosten in combinatie met alle gevolgen van corona. Met Lee is nu  afgesproken dat de Zaanferry dit jaar toch gaat varen in het toeristische seizoen. Om binnen het beschikbare budget te blijven, gebeuret dat wel minder frequent dan in voorgaande jaren. Mocht de gemeenteraad besluiten om in het najaar extra geld vrij te maken, dan zal de Zaanferry nog twee maanden langer doorvaren, tot en met november. Voor de periode vanaf 2023 wordt een nieuwe aanbesteding voorbereid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen