Rederij Lee wil niet verder met onrendabele Zaanferry

Foto: Screenshot YouTube

Rederij Lee geeft de brui aan de Zaanferry. Aan het eind van dit jaar is het over met de veerdienst tussen Zaandam en Wormerveer en Zaandam en Amsterdam. Het college is voornemens om een nieuwe aanbesteding te starten voor het vervoer van toeristen over de Zaan.

De overeenkomst tussen Zaanstad en Lee loopt eind dit jaar af. Door de coronabeperkingen lagen de passagiersaantallen het afgelopen jaar een stuk lager dan de jaren ervoor, maar Lee moest ook al vóór corona jaarlijks geld toeleggen op de Zaanferry. De gemeente vindt het vervoer van toeristen over het water echter belangrijk, zo staat ook in het ontwerp van het Zaans Mobiliteitsplan.

Belangrijk voor ondernemers

‘Het water en bij uitstek de Zaan zijn belangrijke identiteitsdragers van de Zaanstreek en een belangrijke kernwaarde van het Zaanse toerisme. Voor de toeristen van Amsterdam naar Zaandam of (nog verder) richting Zaanse Schans en Wormerveer maakt de vaartocht deel uit van de beleving van onze stad. Daarbij is er bij culturele en toeristische ondernemers in de Zaanbocht en op het Hembrugterrein grote behoefte om de bereikbaarheid van hun locaties via het water te vergroten,’ schrijft het college in een brief aan de raad.

Marktverkenning

Vandaar een nieuwe aanbesteding. Volgens Lee kan de concessie op basis van de huidige gemeentelijke bijdrage echter niet kostendekkend worden uitgevoerd en bij de aanbesteding in 2017 gaven andere partijen dat ook al aan. Het college wil nu laten uitzoeken hoeveel geld er nodig is om de ferry wel rendabel te maken. Een nieuwe vervoerder zou dan als alles meezit kunnen starten in het voorjaar van 2022. In de gemeentebegroting is 150.000 euro exclusief BTW per jaar opgenomen als bijdrage aan de Zaanferry.

Reacties