Tata rolt inmiddels van het ene onderzoek naar het andere

Foto: Wikimedia / Joost J. Bakker

Tata Steel gaat onderzoek laten doen naar aantijgingen over het lossen van steenkoolresten in zee, Het staalbedrijf reageert daarmee op een artikel in het Noordhollands Dagblad, dat op basis van eigen onderzoek meldde dat er bewust vanaf schepen steenkoolresten geloosd worden in de haven van IJmuiden. Volgens Tata zijn de aantijgingen ‘dermate zwaar’ dat ‘gericht onderzoek noodzakelijk is’.

De krant sprak onder meer van omkoping, crimineel gedrag en bewuste vervuiling. Tata laat het onderzoek uitvoeren door een externe expert, maar geeft niet aan welke. Tata zei vrijdag in de krant ‘zich niet te herkennen in het geschetste beeld ‘dat er duizenden kilo’s grondstoffen willens en wetens in de zee verdwijnen. Volgens het bedrijf is er vrijdag direct opdracht gegeven aan het betreffende bedrijfsonderdeel om alle procedures en processen te volgen bij het lossen van kolen en erts. ‘Dat geldt ook voor de interne controle daarop,’ aldus het bedrijf. Tata zegt verder te kijken of en waar verbeteringen in het proces nodig zijn.

Tata Steel moet ervoor zorgen dat schepen schoon vertrekken uit de haven, maar zou schippers betalen om de troep na vertrek stiekem in zee te vegen, aldus de krant. Het kabinet wil daar ook de hoed en de rand van weten. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat gaat maandag tijdens een al eerder gepland werkbezoek aan het staalconcern met de directie in gesprek over de kwestie. Heijnen wees erop dat ook toezichthouders al langer constateren dat Tata slordig omgaat met het transport van grondstoffen.

Onderzoek OM

Het Openbaar Ministerie start al een strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel en Harsco. Daarin kijkt het OM naar ‘het opzettelijk in de bodem, lucht of oppervlaktewater brengene’ van gevaarlijke stoffen door de twee bedrijven. ‘Het wordt van alle kanten bekeken. Tata mag de borst natmaken,’ verwacht advocate Bénédicte Ficq, die eerder namens zo’n 1100 omwonenden aangifte deed wegens het berokkenen van gezondheidsschade. In het onderzoek worden in elk geval ruim 800 van die aangiftes meegenomen.

Ondertussen twijfelt het RIVM aan de gegevens die Tata Steel opgeeft over de uitstoot van diverse schadelijke stoffen en heeft het bureau Mobilisation for the Environment van Johan Vollenbroek de provincie gevraagd om de natuurvergunning van Tata Steel in te trekken. Zonder die vergunning mag het bedrijf niet draaien.

Bénédicte

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen