CDA vraagt college om lokaal verbod op gokreclames

Foto: Pixabay / Besteonlinecasinos

Sinds online gokken in oktober vorig jaar legaal werd in Nederland zijn de reclame-uitingen geëxplodeerd en ook het bezoek aan goksites is toegenomen. CDA-raadslid Nick Hendriks noemt dat ‘zorgwekkend’ en wil van het college weten hoe dat gaat voorkomen dat in Zaanstad met name jongeren een verslaving gaan oplopen. Hij zou de reclames het liefst verbieden.

Die zijn ‘vaak zo vormgegeven dat gokken een feestje lijkt en dat er niets mis kan gaan,’ zag Hendriks, terwijl de risico’s wel degelijk groot zijn. De CDA-fractie wijst er in schriftelijke vragen op dat de Wet Kansspelen op afstand reclame richting jongeren tot 24 jaar en andere kwetsbare groepen verbiedt en op televisie en radio zijn gokreclames daarom gebonden aan tijdsloten, om te voorkomen dat kinderen ermee worden geconfronteerd. Voor bijvoorbeeld aanplakborden gaat dat echter niet op. Is het college daarom bereid om gokreclames in Zaanstad te verbieden, zodat jongeren en kwetsbaren er niet mee in aanraking komen in de openbare ruimte?

https://twitter.com/Matthijs85/status/1483172751447932930

Mocht dat niet zo zijn, dan zou het CDA graag zien dat er een inperking van gokreclames zou komen met ‘uitzendrechten’ tussen 21:00 en 06:00 uur en een verbod voor plekken waar een tijdslot niet uitvoerbaar is. Is het dagelijks bestuur ook daartoe niet bereid, hoe dan voorkomen dat jongeren en kwetsbare mensen verslaafd raken aan gokken? Dat deze bezigheid nu digitaal is toegestaan komst omdat het illegaal gokken een grote vlucht nam en de schatekist daarom enorme bedragen aan kansspelbelasting misliep.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen