Topman Ahold Delhaize volgens FNV ‘grootste coronaprofiteur’

Het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam.
Foto: Google Street View

De FNV heeft topman Frans Muller van Ahold Delhaize uitgeroepen tot ‘grootste coronaprofiteur’ van 2021. De vakbond reikt die titel uit aan een bedrijf dat profijt had van de crisis, maar het personeel vergat. Zo wijst de FNV erop dat de slijterijketen Gall & Gall al langere tijd geen CAO kent en dus ook geen loonsverhoging toekende.

FNV reikt de titel voor de derde keer uit. Die is onderdeel van de uit het Verenigd Koninkrijk overgewaaide Fat Cat Day, waarop de aandacht wordt gelegd op de verdeling van welvaart in Nederland. Behalve Muller waren ook topvrouw Herna Verhagen van postbedrijf PostNL en topman Jacques van den Broek van uitzendbureau Randstad genomineerd. De bond zegt dat de uitreiking ‘geen bedrijven bashen’ is, maar dat het gaat om aandacht voor de stijging van het minimumloon naar veertien euro per uur.

Winst niet naar personeel

Daar pleit de vakbond al langer voor. Volgens de bond is het aan de topmannen en -vrouwen van ons land om te zorgen dat hun personeel meer gaat verdienen. Deze invloedrijke’ bestuurders zouden naar de zin van FNV hun invloed moeten gebruiken om te zorgen dat niet alleen bij hun eigen bedrijf maar ook bij andere ondernemingen het minimumloon omhoog gaat. ‘Die bedrijven verdienen bakken met geld, maar dat gaat naar de aandeelhouders en directies. PostNL zegt steeds te verwachten dat het slecht gaat, maar vorig jaar was er forse winst en kon er nog steeds niks bij de lonen,’ aldus een woordvoerster van de FNV.

‘Passende beloningen’

Ahold Delhaize laat weten de actie van de bond te respecteren, maar achter het eigen beloningsbeleid te staan. ‘We vinden dat de beloningen passend zijn voor de verantwoordelijkheden en werkzaamheden die bij de verschillende functies horen.’ Het winkelconcern wijst er verder op dat de goede resultaten van het bedrijf tijdens de coronacrisis veel extra banen hebben opgeleverd, zowel bij de winkels van Ahold Delhaize – waaronder die van Gall & Gall – als bij toeleveranciers.

Randstad wilde niet ingaan op de nominatie van topman Jacques van den Broek. “Alles wat we erover zeggen is al te veel,’ aldus een zegsvrouw. PostNL wijst erop dat het bedrijf ‘een vitale rol’ speelde tijdens de coronacrisis en dat het personeel begin vorig jaar 35 miljoen euro extra kreeg. Momenteel praat PostNL met de vakbonden over een nieuwe CAO, maar een minimumloon van veertien euro per uur is niet haalbaar vanwege de dalende postvolumes, waarschuwt het bedrijf alvast.

Reacties

Cookieinstellingen