Palliatieve zorg en uitvaart regelen: geheel naar eigen wens

Foto: Andrea de Groot / Memoriam Uitvaart

ADVERTORIAL Als u gehoord heeft dat u ongeneeslijk ziek bent en dat u zult overlijden, dan kunt u rekenen op palliatieve zorg. Dat is zorg voor uzelf en uw naasten. Zo kunt u deze periode zo goed mogelijk beleven, en nog doen wat u belangrijk vindt.

De eerste beslissing die genomen moet worden is waar u verzorgd wilt worden. Dit kan zijn in een verzorgings- of verpleeghuis, het ziekenhuis, een hospice of thuis. De keuzes die u daarbij maakt hangen voor een groot deel van uw persoonlijke situatie af en van uw gezins- en familieleven. Als u alleen woont, zult u in de allerlaatste fase niet alleen kunnen blijven omdat u continue verzorging nodig heeft.

Palliatieve zorg is zorg aan personen die niet meer beter worden. De zorg is gericht op palliatie, verlichting, waarbij zowel de kwaliteit van leven als de kwaliteit van sterven centraal staat. Palliatieve zorg heeft meerdere kanten, omdat er ingespeeld wordt op zowel fysieke, psychische, sociale als spirituele behoeften en wensen.

Bij het verlenen van palliatieve zorg, wordt de persoonlijke verzorging verleend zoals u die al kreeg. De wijze waarop iemand geholpen wordt bij de algemene dagelijkse levensverrichtingen of de manier van toedienen van medicatie blijft hetzelfde. Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van leven verbetert, ook voor naasten, door het voorkomen en verlichten van het lijden (en dus ook pijn), zowel op lichamelijk als op psychisch en spiritueel vlak.

Eigen uitvaart organiseren

Sommige mensen vinden het fijn om juist in deze periode hun eigen uitvaart te organiseren. Een veel gehoord argument is dat dit voor de naasten een prettig idee is (zij weten immers uw wensen) en dat degene die komt te overlijden op deze manier zijn of haar naasten kan ontlasten. Wat ook meespeelt is dat degene die komt te overlijden zich op deze manier voorbereidt op een komend afscheid.

De meeste uitvaartorganisaties hebben een document (al dan niet digitaal) om de wensen rondom een uitvaart te benoemen. Dit kan voor de naasten een goed begin zijn om een passend afscheid vorm te geven. Dit kunt u invullen en bewaren bij alle belangrijke papieren, zoals uw verzekeringspapieren. Spreek dan wel goed af waar uw naasten deze gegevens kunnen vinden.

U kunt ook, als u dat zelf prettig vindt, een afspraak maken met een uitvaartbegeleider om kennis te maken. En om, als dit voor u goed voelt, alles tot in detail door te spreken en vast te leggen. U weet dan zeker dat het afscheid is zoals u dat voor ogen heeft. Ook kunt u met de uitvaartverzorger de bijzondere persoonlijke omstandigheden van de naasten bespreken, bijvoorbeeld een familielid met Alzheimer of een naaste met een verstandelijke beperking. U wilt tenslotte dat iedereen bij dit afscheid wordt betrokken.

De allerlaatste fase

Wanneer u ‘rustig’ wilt inslapen, kan een arts u palliatieve sedatie toedienen, soms in combinatie met pijnstilling. Door deze medicijnen wordt u ‘soezerig’ of u valt in een diepe slaap. Het doel van palliatieve sedatie is het verlichten van uw klachten en zo min mogelijk lijden. Mogelijk wordt u niet meer wakker.

Samenvattend

Op het moment dat duidelijk wordt dat u komt te overlijden, kunt u uw eigen afscheid organiseren. Dit kunt u doen door uw wensen kenbaar te maken op de website van uw verzekeringsbedrijf of bij een uitvaartverzorger. Ik heb voor u een Wensenboekje waarin u al uw wensen omtrent uw uitvaart kunt noteren. Dit boekje kunt u bij mij opvragen, ik stuur het u graag toe.
Tevens kunt u met mij contact opnemen voor een kennismakingsgesprek of het bespreken en vastleggen van uw uitvaart. Dan weet u zeker dat het afscheid wordt vormgegeven zoals u dat voor ogen heeft.

Andrea de Groot,
Memoriam Uitvaart.
[email protected]
075 – 2043 410

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen